Goulds trogon

Kenmerken

Goulds trogon wordt ca. 23 tot 25cm groot. De kop, de nek en de bovenzijde van de borst van de nominaat man is violetblauw. Het gezicht en de keel zijn zwart met een lichtgele ring rond het oog. Een smalle witte band scheidt de bovenzijde borst van de felgele onderzijde borst en buik. De bovenzijde is metallic groen. De bovenzijde van de staart is violetblauw met zwarte verenpunten; de onderzijde heeft fijne zwart-witte balken en brede witte verenpunten. De vleugels zijn meestal zwart met enkele witachtige delen. Het hoofd en gezicht van het vrouwtje, de bovenborst en de bovendelen zijn grijs; de oogring is niet compleet, de buik is doffer geel dan die van het mannetje en de onderkant van de staart heeft een ander patroon van zwart en wit.

Biotoop

Goulds trogon is over het algemeen een vogel van halfopen landschappen zoals bosranden, open plekken, galerijbos, secundair bos en schaduwrijke koffie- en cacaoplantages. In Mexico wordt hij ook aangetroffen in dichter groenblijvend bos en regenwoud. In hoogte varieert het zo hoog als 1.400mtr in Midden-Amerika, maar komt over het algemeen vaker voor in laaglanden.

Voorkomen

Deze soort komt voor in Mexico, heel Midden-Amerika en Colombia, Ecuador, Peru en Venezuela.

Voedsel

Hij voedt zich meestal door te zweven boven takken om fruit en ongewervelde dieren uit vegetatie te plukken. Het dieet bevat een grotere hoeveelheid fruit dan de meeste andere trogonen, maar bevat ook vele soorten insecten en andere ongewervelde dieren.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Trogoniformes
Familie: Trogonidae
Geslacht: Trogon
Soort: Trogon caligatus

Ondersoorten

T.c. allaei: van zuidelijk Mexico tot Costa Rica.
T.c. cincinnus: van Panama via westelijk Colombia tot westelijk Ecuador en noordwestelijk Peru.
T.c. caligatus: noordelijk Colombia en westelijk Venezuela.

Onderwerpen #Gartered Trogon #Goulds Trogon #Guatemala 2019 #Monokkeltrogon #Nordlig Violetthuvad trogon #Trogon #Trogon à jarretière #Trogon wyżynny #Trogone violaceo settentrionale #Trogonidae #Trogoniformes #Violethovedet Trogon