Goudoogtimalia

Kenmerken

De Goudoogtimalia wordt ongeveer 18cm groot, heeft een korte snavel en een langwerpige staart. Het bovenlichaam is bruin en de vleugels zijn kaneelkleurig. De veren tussen oog en snavel, en supercilium zijn wit en de rand van het oog is oranjegeel bij volwassen vogels. De bek is zwart. De onderkant is witachtig bleekgeel. De centrale staartveren zijn ongeveer twee keer zo lang als de buitenste pennen. De geslachten zijn in het veld niet van elkaar te onderscheiden.

Biotoop

Het biotoop bestaat uit grasachtige of doornige struikgewas zowel in droge en natte gebieden als landbouwgebied. Hij komt voornamelijk voor op de vlaktes maar ook in de lagere heuvels tot 1200 mtr hoogte. Hij leeft niet in het dichte bosgebied van de West-Ghats en komt alleen voor aan de oostelijke randen of in gaten zoals bij Palghat.

Voorkomen

Het bereik van deze soort strekt zich uit van Pakistan via India, Nepal, Sri Lanka tot Bangladesh, Myanmar, Thailand, Laos, Vietnam en China.

Voedsel

Hij leeft voornamelijk van insecten.

Wetenschappelijk

Goudoogtimalia,Yellow-eyed Babbler,Chrysomma sinense
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Sylviidae
Geslacht: Chrysomma
Soort: Chrysomma sinense

Ondersoorten

C.s. nasale: Sri Lanka.
C.s. hypoleucum: Pakistan, India (behalve het noordoosten) en zuidelijk Nepal.
C.s. sinense: van noordoostelijk India tot zuidelijk China en Vietnam.

Onderwerpen #Eldögd timalia #Garrulo occhigialli #Goldaugentimalie #Goudoogtimalia #Guløyetimal #Ildøjetimalie #kultasilmätimali #Paprastoji geltonakė timalija #Rdzawolotek białolicy #Sri Lanka 2018 #Timalí d'ulls grocs #Timalí Ojigualdo #Timalie aux yeux d'or #timálie žlutooká #Tymalia chińska #Yellow-eyed Babbler #Золотоглазая тимелия #นกกินแมลงตาเหลือง #キンメセンニュウチメドリ #金眼鹛雀