Geelwangamazone

Kenmerken

De Geelwangamazone wordt ca. 32 tot 35 cm groot. Het verenkleed is voornamelijk groen, met een rood voorhoofd en, bij sommige ondersoorten, gele wangen (soms met rode vlekken). De kroon is blauw. Volwassen mannetjes en vrouwtjes verschillen niet in verenkleed. Juvenielen hebben minder geel op de wangen, minder rood op het voorhoofd en donkere irissen.

Biotoop

Hij komt voor in vochtige groenblijvende tot semi-loofbossen tot 1.100 m hoogte.

Voorkomen

De Geelwangamazone is een soort Amazone papegaai, inheems in tropische gebieden van Amerika, van oost-Mexico ten zuiden van Ecuador.

Voedsel

Hun voedsel bevat vruchten, noten en zaden.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Psittaciformes
Familie: Psittacidae
Geslacht: Amazona
Soort: Amazona autumnalis

Ondersoorten

A.a. autumnalis – van oostelijk Mexico tot noordelijk Nicaragua
A.a. lilacina Lesson, 1844 – westelijk Ecuador.
A.a.salvini (Salvadori, 1891) – van noordelijk Nicaragua tot zuidwestelijk Colombia en noordwestelijk Venezuela.

Onderwerpen #Amazona #Amazona Frentirroja #amazoňan rudočelý #Amazone diadème #Amazonka zmienna #Amazzone redini rosse #Geelwangamazone #Gelbwangenamazone #Geltonskruostė amazonė #Guatemala 2019 #Gulkindad amazon #Gulkindet Amazone #Gulkinnamazon #Őszi amazon #palmi amatsoonpapagoi #palmi-amatsoonpapagoi #Papagai galtagroc #Papagaio diadema #Papagaio-diadema #Psittacidae #Psittaciformes #punaotsa amatsoni #punaotsa-amatsoni #Red lored Parrot #Red-lored Amazon #Red-lored Parrot #Rotstirnamazone #Желтощёкий амазон #キホオボウシインコ