Geelvoorhoofdamazone

Kenmerken

Geelvoorhoofdamazone bereiken een grootte van 35 tot 38 centimeter. Het verenkleed is groen, het voorhoofd geel. Ze hebben een witte oogring en een zwarte snavel. Er zijn rode veren aanwezig nabij de schouders en in de handpennen. Geelvoorhoofdamazones maken een luid geluid en kunnen geluiden uit hun omgeving goed imiteren. Het zijn ‎‎grotkwekers‎‎. Het vrouwtje legt twee tot vier eieren.

Biotoop

Het is een vogel van tropische bossen (zowel vochtig als droog), mangroven en savannes en kan ook worden gevonden op gecultiveerd land en voorstedelijke gebieden. In het zuidelijke deel van zijn verspreidingsgebied wordt hij zelden ver van het Amazone-regenwoud aangetroffen. Het is voornamelijk een laaglandvogel, maar is lokaal geregistreerd tot 800 mtr hoogte langs de oostelijke hellingen van de Andes.

Voorkomen

De Geelvoorhoofdamazone komt voor in het Amazonebekken en Guyana, en een aantal populaties in het noordwesten van Zuid-Amerika en Panama. Hij is geïntroduceerd in Grand Cayman.

Voedsel

Ze worden normaal gesproken aangetroffen in paren of kleine groepen tot 30 stuks. Met name grotere groepen kunnen zich verzamelen bij het "likken van klei". Hun voedsel bestaat uit fruit, noten, zaden, bessen, bloesems en bladknoppen. Geelvoorhoofdamazone zijn dol op maïs en gekweekte vruchten.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Psittaciformes
Familie: Psittacidae
Geslacht: Amazona
Soort: Amazona ochrocephala

Ondersoorten

A.o. panamensis: westelijk Panama en noordwestelijk Colombia.
A.o. ochrocephala: oostelijk Colombia, Venezuela via de Guyana's en noordelijk Brazilië.
A.o. xantholaema: Marajó (nabij noordelijk Brazilië in het Amazonebekken).
A.o. nattereri: van zuidelijk Colombia tot oostelijk Peru, noordelijk Bolivia en westelijk Brazilië.

Onderwerpen #Amazona #Amazona Real #amazoňan žlutohlavý #Amazone à front jaune #amazonianamatsoni #Amazonka żółtogłowa #Amazzone capogiallo #Geelvoorhoofdamazone #Gelbscheitelamazone #Geltongalvė amazonė #Guatemala 2019 #Gulisset Amazone #Gulkroneamazon #Gulpannad amazon #kuldkiird amatsoonpapagoi #kuldkiird-amatsoonpapagoi #Lloro de corona groga #Papagaio campeiro #Papagaio-campeiro #Psittacidae #Psittaciformes #Sárgahomlokú amazon #Yellow crowned Parrot #Yellow-crowned Amazon #Yellow-crowned Parrot #Суринамский амазон #キビタイボウシインコ