Geelvleugelara

Kenmerken

Het bontgekleurde vederkleed bevat veel geel, rood en blauw en iets groen. Kenmerkend is het zwart-witte deel van de snavel en de bleke, onbevederde wangen. De Geelvleugelara bereikt een lengte van 90 centimeter.

Biotoop

De Geelvleugelara leeft in de groenblijvende bossen in de Amerikaanse tropische regenwouden, van laaglanden op zeeniveau tot een hoogte van 500 meter boven zeeniveau. Vroeger kwam de soort tot een hoogte van 1000 meter voor, maar de geelvleugelara is in aantal en verspreidingsgebied sterk teruggedrongen. Oorzaken zijn van antropologische aard, voorbeelden zijn de vernietiging van het biotoop en het verzamelen van exemplaren voor de handel in exotische dieren. Deze soort komt nog steeds voor op het eiland van het Nationaal Park Coiba (Panama).

Voorkomen

Deze soort van Mexico tot aan het Amazoneregenwoud van Peru en Brazilië.

Voedsel

Het dier heeft een uitgebreid dieet. Dit dieet bestaat uit zaden/pitten, fruit, bast en insecten. Ook zal hij aan klei likken om hun zoutpercentage op peil te houden.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Psittaciformes
Familie: Psittacidae
Geslacht: Ara
Soort: Ara macao

Ondersoorten

A.m. macao – van Costa Rica tot Bolivia en centraal Brazilië.
A.m. cyanopterus Wiedenfeld, 1995 – van zuidoostelijk Mexico tot Nicaragua.

Onderwerpen #ara arakanga #Ara rouge #Ara scarlatta #Ara żółtoskrzydła #Arakanga #Araracanga #Geelvleugelara #Guacamai roig d'ales grogues #Guacamayo Macao #Guatemala 2019 #Gulvingerødara #Lyserød Ara #Psittacidae #Psittaciformes #puna aara #puna ara #puna-aara #puna-ara #Raudonoji ara #Röd ara #Sárgaszárnyú ara #Scarlet Macaw #Красный ара #コンゴウインコ