Geelkeelorganist

Kenmerken

De Geelkeelorganist is een kleine, kortsnavelige, kortstaartige boomzanger met puntige vleugels. Een volwassene wordt ca. 10-12cm groot. Het volwassen mannetje van de nominaat soort heeft een kleine felgele vlek op zijn voorhoofd die zich uitstrekt tot ongeveer het midden van de ogen. De rest van de kop, de bovenste delen inclusief de bovenvleugelveren en de bovenstaartveren zijn glanzend blauwzwart. De vliegveren zijn zwart met staalblauwe randen en de gehele onderdelen zijn geel. De ondervleugelveren zijn wit en de onderstaartveren zijn donker dof grijs. De snavelpunt is zwart en wordt blauwgrijs onder de neusgaten en op de onderkaak. De irissen zijn bruin en de poten en voeten zijn donkergrijs.

Biotoop

Hij leeft voornamelijk in zowel vochtige als droge gebieden waar het de voorkeur geeft aan de bosrand, open bos en schaduwrijke plantages.

Voorkomen

Deze soort komt voor in het zuidoosten van Mexico en in heel Midden-Amerika met een verspreidingsgebied dat zich uitstrekt van Belize in het zuiden tot het westen van Panama.

Voedsel

De Geelkeelorganist voedt zich bijna uitsluitend met fruit en bessen, met name met maretakbessen en lokaal met vijgen en rijpe bananen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Fringillidae
Geslacht: Euphonia
Soort: Euphonia hirundinacea

Ondersoorten

E.h. suttoni: oostelijk Mexico.
E.h. caribbaea: het zuidelijke deel van Centraal-Mexico.
E.h. hirundinacea: van zuidoostelijk Mexico tot oostelijk Nicaragua.
E.h. gnatho: van noordwestelijk Nicaragua tot westelijk Panama.

Onderwerpen #Eufonia golagialla #Eufònia golagroga #Eufonia Gorjiamarilla #Euphonia #Fringillidae #Geelkeelorganist #Geltongurklė eufonija #Guatemala 2019 #Gulpandet Euphonia #Gulpannad eufonia #Gulstrupeeufonia #libohlásek Bonapartův #Organiste à gorge jaune #organka żółtogardła #Passeriformes #Schwalbenorganist #sitruunamarjukka #Yellow throated Euphonia #Yellow-throated Euphonia #Ласточковая эуфония #キノドスミレフウキンチョウ