Chinese spoorkoekoek

Kenmerken

De Chinese Spoorkoekoek is een grote soort koekoek welke ca. 48cm groot wordt. De kop is zwart, de bovenmantel en de onderzijde zijn zwart glanzend met paars. De rug en vleugels zijn kastanjebruin. De ogen zijn robijnrood. Jonge dieren zijn valer zwart met vlekken op de kruin en er zijn witachtige banden aan de onderzijde en staart.

Biotoop

De Chinese Spoorkoekoek is een grote vogel die een breed scala aan insecten, rupsen en kleine gewervelde dieren eet. Ze staan er ook bekend om vogeleieren, nestvogels, fruit en zaden te eten. Het is tevens ook bekend dat ze zich voeden met de giftige vruchten van Cascabela thevetia (Gele Oleander).

Voorkomen

Het is een wijdverspreide inwoner van het Indiase subcontinent en Zuidoost-Azië. Ze zijn onderverdeeld in verschillende ondersoorten, waarvan sommige worden behandeld als "eigen" soort.

Voedsel

De Chinese spoorkoekoek is een grote vogel die een breed scala aan insecten, rupsen en kleine gewervelde dieren zoals de zaagschalen-adders eet. Ze zijn ook bekend om het eten van vogeleieren, roven van jonge vogels uit het nest, en het eten van fruit en zaden.

Wetenschappelijk

Chinese spoorkoekoek,Greater Coucal,Centropus sinensis
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Cuculiformes
Familie: Cuculidae
Geslacht: Centropus
Soort: Centropus sinensis

Ondersoorten

C.s. sinensis: van Pakistan via noordelijk India tot zuidoostelijk China.
C.s. parroti: centraal en zuidelijk India en Sri Lanka.
C.s. intermedius: van Bangladesh en Myanmar tot zuidelijk Thailand, Indochina en Malakka.
C.s. bubutus: van de Grote Soenda-eilanden tot de zuidwestelijke Filipijnen.
C.s. anonymus: de zuidelijke Filipijnen.
C.s. kangeangensis: Kangean-eilanden in de Javazee.

Onderwerpen #aasiankukaali #Brunrygget Sporegøg #Chinese Spoorkoekoek #Cucal Chino #Cucal gros #Cucal maggiore #Cucal-real #Grand Coucal #Greater Coucal #Heckenkuckuck #kukačka vraní #Kukal zmienny #Nagy bozótkakukk #Orientsporegjøk #Orientsporrgök #Paprastoji pentinuotoji gegutė #punaselg kannuskägu #Sri Lanka 2018 #Обыкновенная шпорцевая кукушка #นกกระปูดใหญ่ #オオバンケン #褐翅鸦鹃