Ceylonkikkerbek

Kenmerken

De Ceylonkikkerbek wordt ca. 23cm groot. Zoals alle kikkerbekken heeft deze soort een brede en gehaakte snavel met gleufachtige neusgaten, en een relatief grote kop waarbij de ogen naar voren gericht. In vergelijking met andere van zijn soort heeft de Ceylonkikkerbek kleine vleugels, bruin gekleurd welke eindigen in zwarte vlekken met wit op de tip van de veren. Het mannetje is grijsbruin met fijne bestreping en een gevlekte kruin. Sommige mannen zijn bruiner en lijken meer op de vrouwtjes. Het vrouwtje is meer roodbruin of kastanjebruin. Indiase vrouwelijke vogels hebben zeer fijne zwarte spikkels op de kruin, maar Sri Lankaanse vrouwtjes hebben minder tot geen tekening. De vogel heeft opvallende korte, stijve haren voor en rond de ogen.

Biotoop

Zijn biotoop bestaat uit tropisch bos, meestal met dichte ondergroei. Hij kan soms worden waargenomen in andere biotopen zoals bijvoorbeeld plantages. De kleur van het verenkleed lijkt op die van gedroogde bladeren en de vogel zit daarnaast erg stil op zijn rustplek, waardoor hij moeilijk te zien is. Elk heeft een favoriete slaapplaats die hij regelmatig gebruikt, tenzij deze word verstoord.

Voorkomen

Deze soort komt voor in de West-Ghats in het zuidwesten van India en Sri Lanka.

Voedsel

Zijn voedsel bestaat voornamelijk uit insecten.

Wetenschappelijk

Ceylonkikkerbek,Sri Lanka Frogmouth,Batrachostomus moniliger
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Caprimulgiformes
Familie: Podargidae
Geslacht: Batrachostomus
Soort: Batrachostomus moniliger

NextGEN Gallery

Bewerken
Verwijderen

Onderwerpen #Batrachostomus moniliger #Ceylonkikkerbek #Sri Lanka 2018 #Sri Lanka Frogmouth