Ceylonhoen

Kenmerken

Zoals bij andere hoendersoorten is er ok bij de de Ceylonhoen goed verschil zichtbaar tussen de man en pop; het mannetje is veel groter dan het vrouwtje, en heeft een veel contrastrijker verenkleed en een sterk aanwezige lel en kam. Het mannetje van de Ceylonhoen kan in grootte variëren van 66 tot 72cm in lengte, en lijkt in wezen op een grote, gespierde haan. Het mannetje heeft oranjerode veren op de buik en borst, en donkerpaarse tot zwarte vleugels en staart. De veren van de manen die van het hoofd tot op de basis van de rug zitten, zijn goudkleurig en het gezicht heeft een blote rode huid met lellen. De kam is rood met een geel centrum. Het vrouwtje is veel kleiner en wordt slechts 35cm groot. Ze heeft een vaal bruin verenkleed met witte patronen op de onderbuik en borst, een ideale camouflage voor een vogel welke op de grond broedt.

Biotoop

Deze hoendersoort komt veel voor in bossen en struiken, en wordt vaak gezien op locaties zoals Kitulgala, Yala en Sinharaja.

Voorkomen

De Ceylonhoen is endemisch op Sri Lanka.

Voedsel

Deze vogels foerageren op de grond in de jungle. Ze besteden het grootste deel van hun tijd naar het zoeken naar voedsel door in de toplaag van de bodem te doorzoeken op verschillende zaden, gevallen fruit en insecten.

Wetenschappelijk

Ceylonhoen,Sri Lanka Junglefowl,Gallus lafayettii
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Galliformes
Familie: Phasianidae
Geslacht: Gallus
Soort: Gallus lafayettii

NextGEN Gallery

Bewerken
Verwijderen

Onderwerpen #Ceylon Junglefowl #Ceylonhoen #Ceylonhuhn #Ceyloni tyúk #Coq de Lafayette #Flammehane #Gall de Sri Lanka #Gallo de Ceilán #Gallo di Sri Lanka #Galo cingalês #Kur cejloński #kur srílanský #Singalesisk bankivahöna #Sri Lanka 2018 #Sri Lanka Junglefowl #Sri Lanka junglehøne #srilankanviidakkokana #šrilankinė džiunglinė višta #tseiloni džunglikana #Цейлонская джунглевая курица #セイロンヤケイ #蓝喉原鸡