Ceylonese goudrugspecht

Kenmerken

De Ceylonese goudrugspecht is een grote specht, met een lengte van 33 cm. Het heeft de typische spechtvorm, heeft een rechtopstaande kuif en een lange nek. De kleuren van het verenkleed is sterk variabel tussen ondersoorten; hij heeft altijd een ongemarkeerde goudgele tot donkerbruine rug en vleugels. De rug is rood en de staart is zwart. De onderkant is wit met donkere tekeningen. De kop is afhankelijk van de ondersoort witachtig met een zwart patroon, of hij is geel, bruin of rood. De recht puntige snavel is lang (langer dan de kop). De irissen zijn witachtig tot geel.

Biotoop

Deze specht is een soort die wordt geassocieerd met een verscheidenheid aan vrij open bosbiotopen, zoals deze zijn te vinden in de uitlopers van de Himalaya of in de Westelijke Ghats. Hij leeft ook in mangrovebos.

Voorkomen

Hij komt veel voor in het Indiase subcontinent, oostwaarts tot zuidelijk China, het Maleisisch schiereiland, Sumatra, westelijk en centraal Java en noordoost Borneo.

Voedsel

Net als andere spechten, gebruikt de Ceylonese goudrugspecht zijn snavel om voedsel uit bomen te pikkwn en zijn poten en stijve staart om ondersteuning te bieden tegen boomstammen tijdens het foerageren. De lange tong kan naar voren worden geduwd om in hout levende geleedpotige prooi te vangen. Terwijl ze zich voornamelijk voeden met kleine ongewervelde dieren, drinken ze ook nectar.

Wetenschappelijk

Ceylonese goudrugspecht,Crimson-backed Goldenback,Chrysocolaptes stricklandi
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Piciformes
Familie: Picidae
Geslacht: Chrysocolaptes
Soort: Chrysocolaptes stricklandi

NextGEN Gallery

Bewerken
Verwijderen

Onderwerpen #Ceylonese Goudrugspecht #Ceylonsultans #Crimson-backed Flameback #Karminryggspett #pecht #Pic du Sri Lanka #Picot sultà de Sri Lanka #Pito de Strickland #Rödryggig sultanspett #Sri Lanka 2018 #Sri Lanka sultanspætte #Sułtan szkarłatny