Ceylonese brilvogel

Kenmerken

De Ceylonese Brilvogel is iets groter dan de Indiase Brilvogel (ongeveer 11cm groot). De Indiasse brilvogel leeft tot ca. 1200 mtr hoogte, de Ceylonese vervangt hem boven deze hoogte. De bovenzijde van het lichaam en de flanken van de nek zijn donker olijfgroen. De staart lijkt lichter groen, terwijl de kroon en het voorhoofd donkerder lijken. De vleugels en staart zijn bruin met groene randen aan de achterzijde. De typische ring van kleine witte veren rond het oog zijn bij deze soort ook aanwezig. De vlek tussen oog en snavel is donker en er is een donkere streep onder het oog. De kin, keel en bovenborst zijn groengeel, net als de dijen. De buikstreek is grijsachtig wit. De donkere snavel heeft een zilveren basis aan de onderkaak. De poten zijn donker. De iris is geel tot roodachtig bruin. Deze soort kan worden onderscheiden van de wijdverspreide Indiase brilvogel, door zijn grotere omvang, doffer groene rug en meer uitgebreid geel op de borst. Het heeft een donkerdere vlek tussen het oog en de snavel.

Biotoop

Hij leeft in bossen, tuinen en plantages, voornamelijk in de hooglanden van 1200 mtr hoogte. Horton plains is een goed gebied om ze te vinden.

Voorkomen

Deze soort is endemisch voor Sri Lanka.

Voedsel

Ze foerageren op nectar en kleine insecten.

Wetenschappelijk

Ceylonese brilvogel,Sri Lanka White-eye,Zosterops ceylonensis
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Zosteropidae
Geslacht: Zosterops
Soort: Zosterops ceylonensis

NextGEN Gallery

Bewerken
Verwijderen

Onderwerpen #Anteojitos Cingalés #Ceylon White-eye #Ceylonbrillenvogel #Ceylonese Brilvogel #Ceylonglasögonfågel #Ceyloni pápaszemesmadár #kruhoočko srílanské #Occhialino di Sri Lanka #Sri Lanka 2018 #Sri Lanka White-eye #Sri Lanka-brillefugl #srilankanrilli #šrilankinis baltavokis #szlarnik cejloński #Veddabrillefugl #Zostérops de Ceylan #Zostèrops de Sri Lanka #Цейлонская белоглазка #セイロンメジロ #斯里兰卡绣眼鸟