Kenmerken
De Bruine Visuil is een grote uil, maar hij is maar van gemiddelde grootte vergeleken met andere soorten visuilen. Hij varieert in grootte van 48 tot 61cm en heeft een spanwijdte van 125 tot 140cm. De vrouwtjes zijn bij alle ondersoorten altijd enigszins groter dan mannetjes. Ze hebben prominente oorpluimen, maar zoals bij alle visuilen, hangen hun oorpluimen aan de zijkant van de kop. De bovenste delen zijn bruin en zwaar gestreept met donkerbruin tot zwart veren. De onderzijde is vaalbruin tot witachtig. De keel is wit, en er is geen duidelijke gezichtsschijf aanwezig. De irissen zijn goudgeel, de poten vaal geel en de snavel is donker van kleur. Seksen verschillen niet in uiterlijk, behalve in grootte. Tweedejaars visuilen van deze soort zijn meestal wat bleker van kleur ten opzichte van volle volwassen vogels.
Biotoop
Het typische biotoop van Bruine visuilen is bos, en bos grenzend aan beken, meren of rijstvelden. Hij leeft voornamelijk in de laaglanden, van open bossen tot dicht bos evenals in plantages.In de uitlopers van de Himalaya reikt het leefgebied tot in de bossen tot 1500 mtr hoog.
Voorkomen
Deze soort leeft in de warme subtropische en vochtige tropische delen van continentaal Azië en enkele eilanden voor de kust.
Voedsel
De Bruine visuil jaagt voornamelijk door zich op een rotsoverstek of op tak boven water te plaatsen om op prooien te jagen op zicht, of door in ondiep water te waden. Het grijpt voedsel door over het water te glijden in vlucht, het met zijn klauwen het water af te strijken en zijn prooi te grijpen door zijn lange poten snel uit te strekken. Hij foerageert voornamelijk op vissen, kikkers en schaaldieren, vooral Potamon-krabben.
Wetenschappelijk
Bruine visuil,Brown Fish Owl,Ketupa zeylonensis
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Strigiformes
Familie: Strigidae
Geslacht: Ketupa
Soort: Ketupa zeylonensis
Ondersoorten
K.z. semenowi: van het Midden-Oosten tot noordwestelijk India.
K.z. leschenaulti: van India via Myanmar tot westelijk Thailand.
K.z. zeylonensis: Sri Lanka.
K.z. orientalis: van noordoostelijk Myanmar tot zuidoostelijk China, Indochina en Maleisië.