Bruine gaai

Kenmerken

Bruine gaaien variëren geografisch in verenkleed, er zijn twee hoofdgroepen. Noordelijke vogels zijn bijna volledig donkerbruin, met lichter bruin op de onderzijde. Zuidelijke vogels zijn witbuikig en hebben helderwitte uiteinden tot aan de buitenste staartveren. Volwassenen in beide populaties hebben zwarte snavels en zwarte poten. Onvolwassenen hebben gele kale delen, waaronder gele oogringen.

Biotoop

Hij leeft in bosrijk gebied met open delen.

Voorkomen

Hij komt voor aan de Pacifische kant van Midden-Amerika in Nicaragua, Costa Rica en westelijk Panama. Het verspreidingsgebied strekt zich echter niet uit tot in Zuid-Amerika.

Voedsel

Voedsel wordt grotendeels gezocht in bomen, maar Bruine gaaien nemen ook voedsel vanaf de grond. Het zijn nogal willekeurige foerageerders. Insecten en een breed scala aan andere ongewervelde dieren worden gepakt, maar ook hagedissen, nectar en fruit. Hoewel ze eieren en jonge vogels uit nesten zullen pakken, lijken ze dat niet te doen als er voldoende ander voedsel beschikbaar is.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Corvidae
Geslacht: Psilorhinus
Soort: Psilorhinus morio

Ondersoorten

P.m. palliatus: het uiterste zuiden van Texas en noordoostelijk en oostelijk Mexico.
P.m. morio: van zuidoostelijk Mexico tot westelijk Panama.
P.m. vociferus: noordelijk Yucatán (zuidoostelijk Mexico).

Onderwerpen #Braunhäher #brązowronka #Brown Jay #Bruine Gaai #Brūnais sīlis #Brunskade #Brunskrika #Brunskrike #Chara Papán #Füstös szajkó #Gaig bru #Geai enfumé #Ghiandaia bruna #Guatemala 2019 #pruunnäär #Rudasis kėkštas #ruskonärhi #sojka hnědá #Бурая сойка #チャイロカケス