Bruine chachalaca

Kenmerken

De Bruine chachalaca is een middelgrote vogel, ongeveer zo groot als een gewone fazant. Hij wordt ca. 48 tot 58cm groot. Mannetjes zijn gemiddeld groter. Hij heeft een lange nek met een kleine kop en een blote keelvlek die tijdens het broedseizoen bij beide geslachten dieprood wordt. Volwassenen hebben een grijzige kop en nek met een dof olijfbruin lichaam en vleugels. De onderbuik is bleek tot okerachtig en de staart is zwartachtig met groene glans en beige-witte punt. De iris is bruin en de snavel is zwart, de orbitale huid en de voeten zijn dof grijs.

Biotoop

Deze soort komt vaak voor in droge en vochtige bossen, vooral waar afgewisseld met struikgewas en savanne

Voorkomen

Hij broedt in tropische en subtropische omgevingen van mezquital struikgewas in de Rio Grande-vallei in het zuidelijkste Texas, Verenigde Staten tot het noordelijkste Costa Rica. In Midden-Amerika komt deze soort voor in de Pacifische laaglanden van Chiapas, Mexico tot noord-Nicaragua en als een afzonderlijke populatie in Costa Rica.

Voedsel

De Bruine chachalaca zoekt in kleine groepjes van maximaal vijf vogels naar zaden, bessen, knoppen en bladeren in het struikgewas.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Galliformes
Familie: Cracidae
Geslacht: Ortalis
Soort: Ortalis vetula

Ondersoorten

O.v. mccalli: zuidelijk Texas en noordoostelijk Mexico.
O.v. vetula: van oostelijk Mexico tot noordwestelijk Costa Rica.
O.v. pallidiventris: noordelijk Yucatán (Mexico).
O.v. intermedia: van zuidelijk Yucatán (Mexico) tot Belize en Guatemala.
O.v. deschauenseei: Utilia (nabij Honduras).

Onderwerpen #Aracuã de asas azuis #Aracuã-de-asas-azuis #Blauflügelguan #Bruine Chachalaca #Brun Chachalaca #čačalaka obecná #Chachalaca Norteña #Ciacialaca disadorno #Cracidae #Czakalaka północna #Fakó erdeityúk #Galliformes #Guatemala 2019 #jukataninkaklattaja #Kratthokko #Nordlig chachalaca #Ortalide chacamel #Ortalis #Pelēkā čačalaka #Plain Chachalaca #Rudasparnė čačalaka #Txatxalaca de plana #võsa tšatšalaka #võsa-tšatšalaka #Бурокрылая чачалака #ムジヒメシャクケイ