Briltangare

Kenmerken

Een volwassen Briltangare wordt ca. 13,5cm groot. Ze hebben een bruine kop met een (meestal) dun supercilium en een witte vlek achter het oog en een lichte keel. De bovenzijde is olijfkleurig en de onderzijde geel naar wit op de buik. De kleuren van, vooral van de wangen, keel en oogregio, is zeer variabel over het brede bereik/ondersoorten.

Biotoop

Zijn biotoop bestaat uit nevelwouden met veel kreupelhout en aangrenzende bossige open plekken wat wordt gedomineerd door bomen en struiken.

Voorkomen

Het is een standvogel en broedvogel in de hooglanden van centraal Mexico ten zuiden van Bolivia en noordwest Argentinië.

Voedsel

Deze zangvogel foerageert op insecten, spinnen, kleine vruchten en nectar.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Emberizidae
Geslacht: Chlorospingus
Soort: Chlorospingus flavopectus

Ondersoorten

C.f. postocularis: zuidelijk Chiapas (zuidelijk Mexico) en westelijk Guatemala.
C.f. wetmorei: oostelijk Veracruz (oostelijk Mexico).
C.f. albifrons: Guerrero (zuidwestelijk Mexico).
C.f. persimilis: Oaxaca (zuidelijk Mexico).
C.f. ophthalmicus: van zuidoostelijk San Luis Potosí en westelijk Veracruz tot noordoostelijk Oaxaca (oostelijk Mexico).
C.f. dwighti: noordelijk Chiapas (zuidelijk Mexico) en oostelijk Guatemala.
C.f. honduratius: El Salvador en Honduras.
C.f. regionalis: Nicaragua, noordoostelijk Costa Rica en westelijk Panama.
C.f. novicius: zuidwestelijk Costa Rica en zuidwestelijk Panama.
C.f. punctulatus: centraal Panama.
C.f. jacqueti: noordelijk Colombia en de oostelijke helling van de Andes van Lara tot Táchira (westelijk Venezuela).
C.f. falconensis: noordelijk Venezuela.
C.f. venezuelanus: de westelijke helling van de Andes van Lara to Tachira (westelijk Venezuela).
C.f. ponsi: oostelijk Perijágebergte (noordwestelijk Venezuela).
C.f. eminens: de oostelijke helling van de oostelijke Andes (het noordelijke deel van Centraal-Colombia).
C.f. trudis: de westelijke helling van de oostelijke Andes in Santander (het noordelijke deel van Centraal-Colombia).
C.f. exitelus: de noordelijke centrale Andes (het noordelijke deel van Centraal-Colombia).
C.f. flavopectus: de westelijke helling van de oostelijke Andes van zuidelijk Santander tot Bogota (centraal Colombia).
C.f. macarenae: Meta (centraal Colombia).
C.f. olsoni: de oostelijke helling van de oostelijke Andes (centraal Colombia).
C.f. nigriceps: de zuidelijk-centrale Andes van Colombia.
C.f. phaeocephalus: Ecuador.
C.f. cinereocephalus: centraal Peru.
C.f. hiaticolus: noordelijk Peru.
C.f. peruvianus: zuidelijk Peru.
C.f. bolivianus: westelijk Bolivia.
C.f. fulvigularis: centraal Bolivia.
C.f. argentinus: zuidelijk-centraal Bolivia tot noordelijk Argentinië.

Onderwerpen #Briltangare #Busktanagarspurv #Chlorospin des buissons #Chlorospingus #Common Bush Tanager #emberizidae #Frutero de Ojos Blancos #Guatemala 2019 #Gulbrystet Krattangar #Paprastoji krūmyninė tanagra #Passeriformes #Tàngara matollera comuna #Vanlig busksparv #Zieleniec żółtopierśny