Bonte bosuil

Kenmerken

De Bonte bosuil is een middelgrote uil, welke ca. 28 tot 35,5cm groot wordt. Vrouwtjes zijn aanzienlijk groter dan mannetjes, de Bonte bosuil vertoont de grootste mate van seksueel dimorfisme van elke soort uil. De kruin, nek en rug zijn gevlekt in verschillende tinten donkerbruin, de gezichtsschijf is lichtbruin en de keel, borst en buik zijn gebroken wit met opvallende verticale bruine strepen. De grote ogen zijn bruin, de snavel is grijsgeel of grijsachtig blauw en de poten en voeten zijn grijsgeel.

Biotoop

De Bonte bosuil bewoont een verscheidenheid aan beboste biotopen, waaronder regenwoud, bosbermen, droog doornbos, dennen / eikenbossen en plantages en ook open landschap met verspreide bomen. In sommige delen van zijn verspreidingsgebied komt hij veelvuldig voor en wordt hij vaak dicht bij menselijke bewoning waargenomen.

Voorkomen

Hij is inheems in Midden- en Zuid-Amerika. Het leefgebied strekt zich uit van Mexico naar het zuiden tot Argentinië en Brazilië en hij wordt aangetroffen op hoogten tot ongeveer 2.500 mtr.

Voedsel

De Bonte bosuil is nachtactief en brengt de dag door in dichte vegetatie. De grote ogen zijn aangepast voor het zicht bij weinig licht en het gehoor is zeer goed. Hij zit 's nachts vaak op een tak naast een open plek of aan de rand van het bos op zoek naar prooi. Wanneer hij een klein bewegend object detecteert, duikt hij van zijn zitplek met zijn stille vleugels naar beneden en springt op zijn doelwit, dat een klein zoogdier, een vogel, reptiel of amfibie of een grote kever, sprinkhaan of ander insect kan zijn. Het is bekend dat ze ook op vleermuizenen jagen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Strigiformes
Familie: Strigidae
Geslacht: Strix
Soort: Strix virgata

Ondersoorten

S.v. squamulata: westelijk Mexico.
S.v. tamaulipensis: noordoostelijk Mexico.
S.v. centralis: van zuidelijk Mexico tot westelijk Panama.
S.v. virgata: van oostelijk Panama tot Colombia, Ecuador, Venezuela en Trinidad.
S.v. macconnelli: de Guyana's.
S.v. superciliaris: het noordelijke deel van Centraal-en noordoostelijk Brazilië.
S.v. borelliana: zuidelijk Brazilië, Paraguay en noordoostelijk Argentinië.

Onderwerpen #Allocco maculato #Bonte Bosuil #Brunstrimmig uggla #Cárabo Café #Chouette mouchetée #Coruja do mato #Demonugle #Gamarús cafè #Guatemala 2019 #Kavure guasu #Lechuza Estriada #Mottled Owl #Pettyegetett bagoly #puštík proměnlivý #Puszczyk pstry #Rusvapilvė pelėda #Sprenkelkauz #Spættet Natugle #strigidae #Strigiformes #Strix #välukakk #viirumetsäpöllö #Пятнистая циккаба #ナンベイヒナフクロウ