Bayawever

Kenmerken

Bayawevers zijn te grootte van een mus (15cm) en buiten het broedseizoen lijken zowel mannetjes als vrouwtjes op vrouwelijke huismus. Ze hebben een stevige conische snavel en een korte vierkante staart. Buiten het broedseizoen lijken mannetjes en vrouwtjes op elkaar, donkerbruine gestreepte vaal geel en bruin aan de bovenzijde, effen (niet-gestreepte) witachtige bruingeel aan de onderzijde. De snavel is hoornkleurig en hij geen masker. Vogels in broedkleed hebben een felgele kroon, een donkerbruin masker, een zwartachtig bruine snavel, de bovenzijde is donkerbruin gestreept met geel, met een gele borst en crème bleekgeel aan de onderzijde.

Biotoop

Zwermen van deze vogels zijn te vinden in graslanden, gecultiveerde gebieden, struikgewas en secundaire groei en ze zijn het best bekend om hun hangende nesten geweven van bladeren. Deze nestkolonies zijn meestal te vinden op doornige bomen of palmbladeren en de nesten zijn vaak gebouwd in de buurt van water of hangen boven water waar roofdieren niet gemakkelijk kunnen komen. Ze zijn wijdverspreid en algemeen binnen hun bereik, maar er vinden seizoensgebonden migraties plaats, voornamelijk als reactie op regen en de beschikbaarheid van voedsel.

Voorkomen

Deze soort wordt aangetroffen in het Indische subcontinent en Zuidoost-Azië.

Voedsel

Ze zoeken in groepen naar zaden, zowel op de planten als op de grond.

Wetenschappelijk

Bayawever,Baya Weaver,Ploceus philippinus
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Ploceidae
Geslacht: Ploceus
Soort: Ploceus philippinus

Ondersoorten

P.p. philippinus: Pakistan, India, niet het zuidwesten en noordoosten, Sri-Lanka en Z-Nepal
P.p. travancoreensis: ZW-India
P.p. burmanicus: Bhutan, NO-India en Bangladesh tot in Myanmar en ZW-China
P.p. angelorum: Thailand en Z-Laos
P.p. infortunatus: Z-Vietnam, het schiereiland Malakka, Sumatra, Java en Bali

NextGEN Gallery

Bewerken
Verwijderen

Onderwerpen #Bájaszövőmadár #Baya Weaver #Bayavävare #Bayavever #Bayavæver #Bayaweber #Bayawever #Filipininis audėjas #riisikutoja #snovač asijský #Sri Lanka 2018 #Tecelão-baia #Teixidor baya #Tejedor Baya #Tessitore baya #Tisserin baya #Wikłacz złotogłowy #Ткач-байя #นกกระจาบธรรมดา #キムネコウヨウジャク #黄胸织雀