Aziatische bisschopsooievaar

Kenmerken

De Bisschopsooievaar is een mooie verschijning. Hij heeft een wollige nek en is een middelgrote ooievaar van ca. 75 tot 92 cm groot. De iris is diep karmozijnrood of wijnrood. De Bisschopsooievaar is in zijn geheel glinsterend zwart met een zwarte pet, en een kenmerkende donzige witte nek. De onderzijde en de staart zijn wit en steken uit ten opzichte van de rest van het donkergekleurde verenpak. Veren op de voorhals geven in zonlicht een koperachtig-paarse tint. Deze veren zijn langwerpig en kunnen tijdens displays worden opgezet. De staart is diep gevorkt en is wit, meestal bedekt door de zwarte lange staartveren. Hij heeft lange rode poten en een zware, zwartachtige snavel. Geslachten zijn identiek, al wordt aangenomen dat mannetjes groter zijn. Wanneer de vleugels worden geopend tijdens displays of om te vliegen, is een smalle strook zeer heldere, niet-gevederde huid zichtbaar langs de onderkant van de onderarm.

Biotoop

Het is een broedvogel in moerassen met bomen. Ze gebruiken verschillende zoetwaterrijke gebieden, waaronder seizoensgebonden en meerjarige waterreservoirs en moerassen, landerijen, irrigatiekanalen en rivieren. Ze voelen zich aangetrokken tot bosbranden en akkers waar ze insecten vangen die proberen te ontsnappen aan het vuur. Ze gebruiken vijvers en moerassen in bossen in zowel Afrika als Azië, vooral in Zuidoost-Azië, waar ze grasachtige en moerassige gebieden gebruiken op open plekken in altijd groene regenwouden. Ze foerageren ook op de kustgebieden in Afrika, waarbij vogels in Sulawasi waargenomen zijn met het eten van zeeslangen en kustvogels, aan de kust van Kenia foerageren ze op de koraalriffen en wadden.

Voorkomen

Het is een wijdverspreide tropische soort die in Azië broedt, van India tot Indonesië en in geheel Afrika.

Voedsel

De Bisschopsooievaar loopt langzaam en gestaag op zoek naar zijn prooi bestaat uit amfibieën, reptielen en insecten.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Ciconiiformes
Familie: Ciconiidae
Geslacht: Ciconia
Soort: Ciconia episcopus

Ondersoorten

C.e. episcopusAziatische bisschopsooievaar; komt voor in India, Indochina en de Filipijnen
C.e. microscelisAfrikaanse bisschopsooievaar; komt voor in tropisch Afrika
C.e. neglecta; komt voor op verschillende eilanden in Indonesië, zoals Java en Celebes

NextGEN Gallery

Bewerken
Verwijderen

Onderwerpen #Ak boyunlu leylek #Baltakaklis gandras #Bīskapstārķis #Bisschopsooievaar #Bocian białoszyi #čáp bělokrký #Cegonha-episcopal #Cicogna lanosa #Cigogne épiscopale #Cigonya collblanca asiàtica #Cigüeña Lanuda #Gyapjasnyakú gólya #piispahaikara #Sri Lank 2018 #Sri Lanka 2018 #Uldhalsstork #Ullhalsstork #villkael toonekurg #Wollhalsstorch #Wolnekooievaar #Woolly-necked Stork #Белошейный аист #لقلق صوفي الرقبة #لک‌لک گردن‌سفید #นกกระสาคอขาว #エンビコウ #白颈鹳