Amerikaanse roodstaart

Kenmerken

De Amerikaanse roodstaart is een kleine grasmusachtige welke ca. 11 tot 14 cm groot wordt. Hij heeft een opvallend lange staart. Mannetjes in broedkleed zijn onmiskenbaar, gitzwart van boven afgezien van de grote oranjerode vlekken op hun vleugels en staart. De flanken van de borst zijn oranje, de rest van hun onderzijde is wit. Buiten het broedseizoen heeft de Amerikaanse roodstaart groen in de donkere vleugels, een zwarte staart en een grijze kop. De oranje vlekken worden buiten het broedseizoen vaag geel.

Biotoop

Tijdens het broedseizoen leeft de Amerikaanse roodstaart meestal in loofbossen met open bladerdak en daarnaast in bosranden.

Voorkomen

Het broeden vindt plaats in Noord-Amerika, verspreid over het zuiden van Canada en het oosten van de Verenigde Staten. Ze migreren na het broedseizoen en overwinteren in Midden-Amerika, West-Indië en Noord-Zuid-Amerika en zijn zeer zeldzame dwaalgasten in West-Europa.

Voedsel

De Amerikaanse roodstaart is een insecteneter net zoals andere grasmusachtige en foerageert in struiken en bomen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Parulidae
Geslacht: Setophaga
Soort: Setophaga ruticilla

Onderwerpen #Guatemala 2019