Topper

Kenmerken

Een volwassen Topper wordt ca. 39 tot 56 cm groot met een spanwijdte van ca. 71 tot 84 cm. Ze hebben een blauwe snavel en gele ogen. Het mannetje heeft een donkere kop met een groene glans, een zwarte borst, een lichte rug, een zwarte staart en een witte onderkant. De man is groter en heeft een meer ronde kop dan het vrouwtje. De buik en flanken van het mannetje zijn helder wit. De nek-, borst- en staartveren zijn glanzend zwart, terwijl de onderste flanken grijs zijn gespikkeld. De bovenvleugel heeft een witte streep. De poten zijn grijs. Het volwassen vrouwtje heeft een bruin lijf en kop, met witte vleugelmarkeringen vergelijkbaar met die van de man, maar iets doffer. Onderscheid tussen een Topper en een Kleine topper is lastig, de Kleine topper is ca. 10% kleiner dan de gewone Topper. Het hoofd van de grote neigt meer afgerond te zijn en de witte vleugelstreep is uitgebreider.

Biotoop

Toppers leven op de toendra en in het boreale bos. Ze broeden meestal op eilanden in de grote noordelijke meren.

Voorkomen

De Topper brengt de zomermaanden in Alaska, Noord-Canada, Siberië en de meest noordelijke delen van Europa. Tijdens de winter migreren ze zuidelijk naar de kusten van Noord-Amerika, Europa en Japan.

Voedsel

Ze foerageren door te duiken om voedsel te verkrijgen dat ze aan het oppervlak opeten. Ze eten voornamelijk weekdieren, waterplanten en waterinsecten. Tijdens de zomermaanden eet de Topper kleine kreeftachtigen.

Wetenschappelijk

Topper,Greater scaup,Aythya marila
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Anseriformes
Familie: Anatidae
Geslacht: Aythya
Soort: Aythya marila

Ondersoorten

A.m. marila: noordelijk Eurazië.
A.m. nearctica: noordoostelijk Azië en noordelijk Noord-Amerika.

NextGEN Gallery

Bewerken
Verwijderen

Onderwerpen #Bergand #Bergente #Bjergand #Duggönd #Dəniz dalğıcı #Fuligule milouinan #Greater Scaup #Hegyi réce #Japan #Jolling #Karabaş patka #ķerra #lapasotka #Merivart #Morell buixot #Moretta grigia #Ogorzałka #Patka crninka #Pato bastardo #Polák kaholka #Porrón Bastardo #Rață cu cap negru #Rjavka #Rosa kredharake #Scaup Morska crnka #Topper #Zarro-bastardo #Žiloji antis #Σταχτόπαπια #Морская чернеть #Нырок-плёсаўка #Планинска потапница #Чернь морська #Ծովային սուզաբադ #צולל ימי #اردک سرسیاه #بط إسكوبي #เป็ดดำหลังขาว #ზღვის ყვინთია #スズガモ #斑背潜鸭