Harlekijneend

Kenmerken

Volwassen mannelijke Harlekijneenden hebben een kleurrijk en complex verenkleedpatroon. De kop en nek zijn donker leisteenblauw met een grote witte halve maan markeringen voor de ogen, een kleine ronde stip achter het oog en een grotere ovale plek langs de zijkant van de nek. Ze hebben een zwarte kruinstreep loopt over de bovenkant van de kop, met aan weerszijden kastanjebruine plekken. Een wit omzoomde witte kraag scheidt de kop van de borst. De rest is grotendeels licht leisteenblauw van kleur met kastanjekleurige flanken. Een zwart omzoomde witte streep verdeelt de borst verticaal van de zijkanten. De staart is zwart, lang en puntig. De snavel is blauwgrijs en de ogen zijn roodachtig. Volwassen vrouwtjes zijn minder kleurrijk, met een bruingrijs verenkleed met drie witte vlekken op de kop, een ronde vlek achter het oog, een grotere vlek van het oog naar de snavel en een vlekje boven het oog.

Biotoop

Ze worden meestal gevonden in de buurt van beukende branding en wit water. Het zijn trekvogels en migreren korte afstanden. De meeste overwinteren in de buurt van rotsachtige kusten aan de Atlantische en Pacifische kusten. Het zijn zeer zeldzame migranten in West-Europa. De oostelijke Noord-Amerikaanse populatie neemt af en wordt als bedreigd beschouwd. Mogelijke oorzaken zijn verlies van leefgebied door hydro-elektrische projecten.

Voorkomen

Het broedbiotoop ligt in de directe omgeving van koud snel stromende beekjes in Noordwest- en Noordoost-Noord-Amerika, Groenland, IJsland en Oost-Rusland.

Voedsel

Deze vogels foerageren door onder water te zwemmen te duiken naar prooien. Ze eten weekdieren, schaaldieren en insecten. Harlekijneenden hebben gladde, dicht gepakte veren die veel lucht in zich opsluiten. Dit is van vitaal belang voor het isoleren van hun kleine lijven tegen de kille wateren waarin ze voorkomen. Dit geeft ze uitzonderlijk goed drijfvermogen, waardoor ze stuiteren als kurken na een duik.

Wetenschappelijk

Harlekijneend,Harlequin duck,Histrionicus histrionicus
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Anseriformes
Familie: Anatidae
Geslacht: Histrionicus
Soort: Histrionicus histrionicus

NextGEN Gallery

Bewerken
Verwijderen

Onderwerpen #Ànec arlequí #Arlekīnpīle #Arlequin plongeur #Harlekijneend #Harlekinand #Harlekinka #Harlekynein #Harlequin Duck #Islandinė antis #Japan #Kacka pestrá #Kamieniuszka #kärestikuaul #Kragenente #Moretta arlecchino #Palyaço ördeği #Pato Arlequín #Pato-arlequim #Šarena patka #Straumönd #Strømand #Tarka réce #virta-alli #Каменушка #Каменярка #シノリガモ #丑鸭