Grote zaagbek

Kenmerken

De Grote zaagbek wordt ca. 58 tot 72cm groot en heeft een spanwijdte van ca. 78 tot 97cm. Net als andere soorten zaagbekken heeft hij een kuif, maar deze liggen meestal soepel afgerond achter de kop, en vormen normaal gesproken geen rechtopstaande kuif. Volwassen mannetjes in broedkleed zijn gemakkelijk te determineren. Het verenkleed is wit met een variabele zalmroze tint, de kop is zwart met een iriserende groene glans, de staart is grijs en de vleugels zijn grotendeels wit op de binnenzijde en zwart op de buitenzijde. De snavel en poten zijn rood tot bruinrood.

Biotoop

Ze leven op rivieren en meren in beboste gebieden.

Voorkomen

Grote zaagbekken komen voor in Europa, Noord- en Centraal-Azië en Noord-Amerika. Ze migreren naar het zuiden na het broedseizoen.

Voedsel

Net als de andere zaagbekken hebben deze vogels gekartelde randen aan hun snavel voor meer grip op een gevangen prooi. Naast vissen eten ze een breed scala van andere waterdieren, zoals weekdieren, kreeftachtigen, wormen, insectenlarven en amfibieën. Ze kunnen ook kleine zoogdieren en vogels worden gevangen.

Wetenschappelijk

Grote zaagbek,Common merganser,Mergus merganser
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Anseriformes
Familie: Anatidae
Geslacht: Mergus
Soort: Mergus merganser

Ondersoorten

M.m. merganser: IJsland en noordelijk Eurazië
M.m. orientalis: centraal Azië
M.m. americanus: Canada en de westelijke Verenigde Staten

NextGEN Gallery

Bewerken
Verwijderen

Onderwerpen #Bec de serra gros #Büyük tarakdiş #Common Merganser #Didysis dančiasnapis #Ferestraş mare #Gänsesäger #Goosander #Grote Zaagbek #Grutte Seachbek #Gulönd #Harle bièvre #İri pazdimdik #isokoskelo #Jääkoskel #Japan #Laksand #Lielā gaura #Merganso-grande #Mergo grande #Morcák velky #Nagy bukó #Serreta Grande #Smergo maggiore #Stor Skallesluger #Storskrake #Tracz nurogęś #veliki ronac #Veliki žagar #Zhytësi i mesëm #Χηνοπρίστης #Большой крохаль #Вялікі савук #Големсеверен нуркач #Голям нирец #Крех великий #Մեծ սղոցակտուց բադ #מרגון גדול #بلقشة #مرگوس بزرگ #დიდი ბატასინა #カワアイサ #普通秋沙鸭