Bosgors

Kenmerken

De Bosgors is een fraai klein zangvogeltje welke ca. 13 tot 14 cm groot wordt. Qua uiterlijk lijkt hij veel op onze Rietgors. Ze hebben een witte onderzijde met een roodachtige flank, roze poten roodbruine borstband. Het mannetje in zomerkleed heeft een zwarte kop met een witte keel en witte streep boven achter het oog. Overige delen zijn roodbruin. Het vrouwtje heeft een zwaar gestreept bruine rug en bruine kop met een witachtige oogstreep. Ze lijkt op een vrouwelijke Rietgors maar heeft roodachtige flankstrepen, een kastanjebruine nek en een roze (en niet grijze) ondersnavel.

Biotoop

De Bosgors leeft met name in naaldbossen in waterrijke taigagebieden waarbij lage ondergroei aanwezig moet zijn om te kunnen broeden.

Voorkomen

Ze broeden in Noord-Europa en Azië. Het is een trekvogel, overwintert in Zuidoost-Azië, Japan en Oost-China. Het is een zeldzame zwerver richting West-Europa.

Voedsel

Het is een zaadeter welke tijdens het broedseizoen ook insecten vangt.

Wetenschappelijk

Bosgors,Rustic bunting,Emberiza rustica
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Emberizidae
Geslacht: Emberiza
Soort: Emberiza rustica

NextGEN Gallery

Bewerken
Verwijderen

Onderwerpen #Ak kaşlı çinte #Bosgors #Boskgoars #Bruant rustique #Erdei sármány #Escrevedeira-rústica #Escribano Rústico #Escribenta rústica #gozdni strnad #Hrístittlingur #Japan #Meža stērste #Pileværling #pohjansirkku #Põhjatsiitsitaja #Repicatalons rústic #Rustic Bunting #Šiaurinė starta #Strnad rolni #Šumska strnadica #Trznadel czubaty #Videsparv #Vierspurv #Waldammer #Zigolo boschereccio #Βαλτοτσίχλονο #Белогуша овесарка #Овсянка-ремез #גבתון לבן-גרון #درسة الريف #زردپره حنایی #カシラダカ #田鹀