In maart 2019 besloten wij een eigen reis te ontwikkelen naar het hoge noorden van Europa. We vertrokken met z’n vieren op 16 maart naar Ivalo in Finland om daar te starten met een na later bleek een onvergetelijke fotografie reis waar we nog lang op zullen teren. In een periode van 9 dagen trokken wij door Lapland, van de Varanger fjorden tot in Oulu waar de machtige Steenarend konden fotograferen.
16 maart 2019
Vandaag komen we vanaf schiphol met een tussenstop in Helsinki aan in Ivalo Finland. We stappen uit het vliegtuig en worden direct getrakteerd op een prachtige zonsondergang.
Een mooi begin van een prachtige reis. Na de douane halen we onze comfortabele bus op waarin we de komende dagen veel tijd zullen door brengen. We rijden vanaf het vliegveld naar ons eerste hotel in Ivalo. We checken in en doen daarna eerst even wat boodschappen voor onderweg. Na het diner besluiten we in de omgeving op zoek te gaan naar een locatie waar we eventueel het noorderlicht zouden kunnen fotograferen als dat er zou komen.
We vinden een bevroren meer en Alexander ziet de eerste sporen van het noorderlicht. We bereiden ons voor, installeren ons en al snel zijn we getuige van het meest prachtige natuurschouwspel dat ik ooit gezien heb. De groene en paarse golven spatten van het scherm, het is alsof je midden in een 3D theater staat, ongelofelijk mooi!
Na een paar uur zijn we bevroren en besluiten we terug naar het hotel te gaan. Het was gaaf!
17 maart 2019
Lange dag voor de boeg vandaag, we rijden naar Vadso in de Varangerfjorden van Noorwegen. We besluiten om onderweg een tussenstop te maken bij Neljan Tuupa in Kamaanen. Dit is een wegrestaurant en hostel waar we later in de week zullen overnachten. De eigenaren van het hotel voeren de vogels rondom in de tuin waar een enorme hoeveelheid zangvogels op af komt.
Hier fotograferen we de Haakbek, Taigagaai, Bruinkopmees en Witstuitbarmsijs in mooi licht.
Na een bak koffie rijden we voldaan verder, wat een mooie ochtend weer, eerste kaartje vol! We rijden door Vadso en onderweg maken we nog een paar stops om de omgeving te bekijken.
Alles is prachtig wit, het ziet er landschappelijk fantastisch uit. In de diverse haventjes langs het Varangerfjord zien we veel meeuwen, eiders en uiteindelijk ook de eerste Stellers eider. Wat een aparte soort, maar fraai gekleurd. We rijden door naar ons hotel en checken in. Daarna verkennen we nog even de omgeving en zien op een industrie terrein diverse sneeuwhazen rond springen.
De laatste foto’s voor deze dag worden gemaakt. We kijken ’s avonds waar we moeten zijn voor onze trip de volgende dag; het eiland Hornøya. Dit is de periode waarin veel van de zeevogels terugkeren naar de balts- en nest-locaties om alvast te beginnen met de balts en het voorbereiden van de nestgelegenheden.
Het eiland Hornøya ligt nog onder een dik laag sneeuw waar de papegaaiduikers en tal van andere zeevogels zich niet aan storen. Het is een uur rijden, en we bepalen hoe laat we de boot zullen nemen vanuit Vardo. Uiteindelijk lekker naar bed.
18 maart 2019
De volgende ochtend hebben we een erg goed ontbijt in het hotel en rijden we naar Vardo.
Onderweg zien we een groep van honderden dolfijnen langs de kust zwemmen, prachtig!
Ook zien we Elanden en Rendieren onderweg, welke allemaal even op de foto gaan. Na het inchecken bij de maatschappij welke ons over vaart dienen we tevens direct te bepalen hoe laat we weer terug willen varen.
We denken zo lang mogelijk op het eiland te verblijven, biedt de meeste fotokansen, dus half vijf is een mooie tijd. Achteraf gezien was half drie ook goed geweest, aangezien het erg koud is en de in de ochtend de mooiste foto’s gemaakt worden.
We varen naar het eiland en worden overweldigd door alle zeevogels die hier rondvliegen en op het eiland zitten. De komende uren besteden we 100% van onze tijd aan de vele Kuifaalscholvers, Papegaaiduikers, Kortbekzeekoeten en Alken.
Wat een mooie beleving! Het licht veranderd door de wolken met regelmaat wat resulteert in mooi belichte foto’s.
Een zonnetje op de Kuifaalscholvers laat de mooie groene weerschijn zien, terwijl de witte delen van de Alken, Papegaaiduiker en Kortbekzeekkoeten niet overbelicht raken, maar toch voldoende sluitertijd blijft voor scherpe vliegbeeld.
Kortom, weer een prachtig dag. Rond drie uur zijn we eigenlijk al redelijk voldaan maar hebben nog tot half vijf. We proberen nog even de Raven en Grote Burgemeesters te fotograferen die af en toe door de kolonie heen vliegen.
Uiteindelijk varen we terug naar Vardo en rijden we terug naar het hotel met alle kaartjes vol geschoten.
Tijdens de rit neem ik contact op met onze gids voor morgenvroeg; we hebben in 2 groepen van 2 een boottripje georganiseerd om op laagstandpunt door de haven te varen om onze kans op Koningseider en Stellers eider te vergroten. Deze bevestigd de afspraak, de eerste groep zal om 7.00 uur starten, de 2de groep om 9.00 uur. Na een Indiasche maaltijd in het dorp houden we het voor gezien en gaan we slapen.
19 maart 2019
Deze ochtend voor het ontbijt vertrek ik met Richard naar de haven om onze trip te starten. We zien het bootje liggen, volledig dicht gemaakt met elektrisch buitenboord motortje om de vogels niet af te schrikken.
We stappen op de boot en gaan op onze plek liggen, zo’n 20cm boven waterniveau. De bootsman stuurt ons de komende uren af op diverse vogelsoorten zoals de gewone Eider, diverse Koningseiders, en de Stellers Eider. Deze laatste is echter heel schuw en houdt bepaalde afstand van de boot.
Onze wensen komen uit tijdens deze 2 uur. We krijgen wederom in mooi licht de Koningseider prachtig in beeld, inclusief een groep van diverse mannen en vrouwen. Ook verschijnt er af en toe een IJseend die zich prachtig laat fotograferen.
We doen ons best op de Stellers Eiders maar die willen niet echt. Voor ons is de ochtend echter al meer dan geslaagd en we vertrekken voldaan terug naar de haven waar Alexander en Johan ons staan op te wachten voor hun rit.
Onze bootman zegt echter even een kleine pauze in te lassen van een kwartier en scheurt met zijn auto de haven uit. Hij kwam ook weer snel terug…waarschijnlijk een grote boodschap. Richard en ik zelf gaan terug naar het hotel om te ontbijten en koffers te pakken. De anderen hebben ze reeds in de bus staan.
We hebben nog even tijd om in de haven de Ijseend nog eens te fotograferen en we vertrekken daarna met zijn allen richting Neljan Tuupa in Kamaanen voor onze nachtelijke tussenstop naar Oulu. Onderweg zien we weer prachtig landschap van besneeuwde bomen en heuvels. Ook vinden we een koppel jagende Sperweruilen die we nog op de foto kunnen zetten, gaaf!
Uiteindelijk komen we aan in Kamaanen en installeren ons in de kamer. Richard gaat nog even 10km hardlopen, wat een bikkel! Wij maken buiten nog enkele foto’s bij de voerplaats en gaan daarna met zijn allen aan tafel voor een biertje en een stevig Finse maaltijd. Vanuit het restaurant kijkje wederom uit op vele Haakbekken en Taigagaaien. Wat een prachtige locatie! Johan en ik besluiten om die nacht nog even naar buiten te gaan om het noorderlicht te fotograferen, en daarna snel slapen want morgen een zeer lange rit naar Oulu!
20 maart 2019
Vandaag vetrekken we naar Oulu, een rit van 7 uur, met diverse tussenstops op zoek naar fotomomenten en boodschappen. We verblijven komende 3 dagen in de villa van Jari van Finnature.
We hebben 3 dagen een hut gehuurd om de Steenarend te kunnen fotograferen. De villa blijkt een prachtig verblijf te zijn met verschillende kamers, badkamers en ook een voerplek voor zangvogels. Jari ontvangt ons hartelijk en kookt die avond een voortreffelijke maaltijd voor ons. Hij bespreekt met ons wat de komende dagen de bedoeling is wat de regels zijn binnen de hut.
Een Steenarend is zeer schuw en het minst of geringste geluid of beweging kan hem doen besluiten niet te landen of weg te vliegen van de locatie. Na de instructies lekker eten en op tijd naar bed want de volgende ochtend gaan we vroeg op pad.
21 t/m 23 maart 2019
Deze ochtend vertrekken we na een vroeg ontbijt met de bus richting de Steenarend hut locatie. Hier krijgen we nog wat uitleg over de werking van diverse apparaten zoals toilet en verwarming. We zitten in de luxe hut, groot, comfortabel en van alle gemakken voorzien.
Jari verteld ons dat de Steenarend op elk moment van de dag kan langskomen, niets gegarandeerd, maar dat we tot het donker moeten blijven zitten. Spannend, en de eerste uren zien we geen Steenarend maar kunnen ons vermaken met de vele zangertjes op het voer direct voor de hut. Ook de Eekhoorn laat zich mooi fotograferen.
De Raven zijn onrustig en om 15.30 uur land er een Steenarend nabij de prooi. Wow!! Ik had ze al eerder gezien maar nog nooit van zo dichtbij. Wat een machtig beest. Na enkele minuten begint hij te eten en laten wij onze camera’s ratelen.
Na een uur vliegt de Steenarend weg en rijden wij voldaan terug naar onze accommodatie. We halen onderweg nog even wat boodschappen en eten wat bij de shoarma tent. Wat een dag weer, het lijkt maar niet op te houden. Die avond maken we de eerste balans van de Steenarend foto’s op in de villa. De volgende dag zullen we alleen zonder Jari naar de hut rijden en ons installeren. Er zijn nu meer Bonte kraaien en Raven aanwezig.
We maken hier diverse plaatjes van en het begint te sneeuwen. Extra dimensie in de foto’s, erg leuk! Diverse onder ons houden vandaag een tukkie in de hut, en om 16.00uur is het weer raak. Een Steenarend vliegt rond en land op de prooi. Er lijkt ook nog een tweede rond te vliegen maar die land pas na dat de eerste weer is vertrokken.
We schieten de kaartjes weer vol en vertrekken richting de villa. De derde dag is een herhaling van de eerste 2 dagen, we zijn erg blij met de resultaten. We zien bij het vertrek op de derde dag ook nog een groep Korhoenders in de boomtoppen zitten, mooi gezicht zo in het laatste licht.
Kaartjes vol, geheugenbanken vol, tijd om naar Nederland te gaan.
24 maart 2019
Deze ochtend na een stevig ontbijt schieten we nog wat foto’s van de zangvogels op de voerplaats nabij de villa. We rijden daarna naar het vliegveld van Oulu en leveren de bus in . Het is op dit vliegveld erg rustig, we lijken wel de enige te zijn!
Na een dag reizen komen we weer thuis aan en kijken terug op een meer dan geslaagde reis in Lapland. Het was weer gezellig en hebben genoten.
Wat hebben we gefotografeerd:
Steenarend
Zeearend
Koningseider
Stellers eider
Eider
Raaf
Bruinkopmees
Witstuitbarmsijs
Taigagaai
Haakbek
Grote bonte specht
Sperweruil
Geelgors
Kortbekzeekoet
Kuifaalscholver
Alk
Paarse strandloper
Papegaaiduiker
IJseend
Drieteenmeeuw
Grote BurgemeesterBonte kraai
Waar hebben we onze hutten geboekt:
Steenarend: https://finnature.com/
Koningseider / Stellers Eider: http://www.varanger.info/