2019 Guatemala

Guatemala 2019             

23 november t/m 13 december

In 2019 besluiten we om naar Guatemala te gaan met als doel het mystieke Tikal te bezoeken wat enerzijds veel geschiedenis van de Maja’s herbergt en anderzijds een paradijs is voor vogelaars. Daarnaast heb ik de wens om de prachtige vogelsoort de Quetzal te ontdekken, welke in Guatemala te vinden moet zijn. We bezoeken door het gehele land diverse archeologische locaties en natuurreservaten. Hiervoor is door Adrenaline Tours (www.adrenalinatours.com) een mooie route uitgezet met verschillende kleine accommodaties en vogelgidsen op de diverse locaties. We hebben een privé chauffeur welke ons rond rijdt en zelfs mee gaat vogelen om bij te leren.

Onze reis start in Antiqua waar we rustig wennen aan de hoogte en ontwennen van de werkdruk van thuis. We ontmoeten onze touroperator die ons tijdens een lekker bakje koffie de reis bespreekt en tips geeft over de route. Alle accommodaties en gidsen liggen vast, maar er is voldoende ruimte om zelf nog extra invulling te geven aan de reis tijdens de rondrit. Vanuit Antiqua bezoeken we een koffie plantage en doen we het verder rustig aan.

Op 25 november rijden we vanuit Antiqua naar Finca El Pilar, een privaat natuurgebied, waar we een mooie wandeling maken en genieten van de natuur. Dit beschermd gebied ligt op een hoogte tussen de 1600 en 2400 meter hoogte en bestaat uit droog bosgebied op de lage delen, en op de hogere gebieden eik en dennenbos. Wij liepen hier het 1,5 km lange bospad omhoog op een goed begaanbaar pad. Aan het begin van het pad waren een aantal kolibrie voederflessen waar we enkele soorten Kolibrie’s zagen zoals de Rode Sabelvleugel, de Violette Sabelvleugel en de Hemelsblauwe amazilia. 

Een vogelrijk gebied wat de moeite waard is om te bezoeken.

Vanuit Finca El Pilar rijden we door naar onze volgende locatie, Los Tarrales. Onderweg stoppen we even voor een lunch bij Mirador Lake Atitlan. Op de achtergrond staat een gigantische vulkaan Fuego welke af en toe een rommelend geluid laat horen. Eenmaal aangekomen in Los Tarrales krijgen we de bruidsuite 😊 van onze prachtige accommodatie, zie: https://www.tarralesreserve.com/ , en nemen we een kijkje in de tuin. Er wordt gevoerd met fruit wat veel vogels aanlokt, en er staan ook veel bloemen welke veel soorten kolibrie’s aantrekt.

We zullen de volgende dag een ochtend vogelen met een gids van Cayaya birding, waarna we naar onze volgende locatie vertrekken. Achteraf gezien hadden we hier makkelijk een aantal dag kunnen verblijven gezien de mooie omgeving en de intensiteit van vogels. In deze omgeving is samen met een gids makkelijk op zoek te gaan naar de Hoorngoean. Dit is een uiterst lastige soort welke hoog in de bergen gevonden kan worden. Door tijdgebrek hier hebben we dit niet gedaan.

26 november In de omgeving van de accommodatie gaan we op pad met onze gids Orlando en zien veel vogels zoals verschillende kolibrie soorten, diverse soorten Motmots, roofvogels, uilen en koekoek soorten. Wat een paradijs is het hier! We hebben wel last van de kleine steekvliegjes, alles onder de rode bultjes.

In de namiddag rijden we naar onze volgende locatie aan het meer van Atitlan, Panajachal. We verblijven in het hotel Atitlan welke direct aan het meer ligt in een prachtige omgeving. We genieten hier even van de luxe welke het hotel biedt en kijken uit naar een mooie zonsondergang vanaf de steiger van het hotel met de vulkanen op het de achtergrond.

27 november Vandaag gaan opnieuw met Orlando vogelen in de omgeving van Lake Atitlan. Doel is de Quetzal. Al heel vroeg in het donker steken we met een bootje het meer over naar de overzijde. Van hieruit rijden we met een open pickup truck een nieuw gebied in om een vulkaanhelling te beklimmen. In deze regio staan een bepaald type wilde avocado bomen waarop de Quetzal foerageert. Na een trektocht over de berghellingen komen we tot stilstand. We hadden al best wat vogelsoorten gezien, maar nu hoort Orlando de roep van een Hoorngoean. Helaas laat deze zich niet goed zien en is er geen fotokans. Maar hij mag wel op de lijst 😊. We lopen door en vinden uiteindelijk een boom waarin een man zit van de Quetzal. Wat een prachtige vogel, missie geslaagd!

We blijven hier en zien uiteindelijk diverse vogels, zowel mannen als vrouwtjes. Na de vroege ochtend lopen we terug om terug te keren naar het hotel waar we deze middag zullen relaxen. In de tuin van het hotel zien we nog diverse kolibries die we even op de foto konden zetten.

28 november Vandaag culturele dag, geen vogels. We bezoeken een 5 tal randdorpen aan het meer. Ieder heeft zijn eigen specialiteit, en grappig is dat in elk dorp hun eigen taal gesproken wordt. We houden ons prima bezig en helpen hier de mens een handje.

29 november Reisdag vandaag. We rijden via een locatie met de eerste kerk (1524) van Guatemala naar Quetzaltenango. Onderweg een paar keer gestopt voor culture gelegenheden.

30 november Vandaag gaan we de benen strekken en een vulkaan op, eigenlijk tot aan een kratermeer, namelijk die van Chicabal en in de middag rijden we naar de warm waterbronnen Fuentes Georginas. De wandeling van Chicabal leverde weer een aantal nieuwe vogelsoorten op waarbij de Zangkwartel goed gefotografeerd kon worden. Mooie wandeling, met een trap met 572 treden! Op het kratermeer worden door de lokale mensen nog steeds de oude Maya rituelen uitgevoerd, een kleurrijk spektakel. Die middag gaan we nog even naar de heet waterbronnen, leuk maar toeristisch en erg druk.

Zangkwartel – Singing Quail

1 december Vandaag hebben we weer een lange rit voor de boeg, maar ook een gevaarlijke. We moeten 25km over een onverharde weg rijden waarop nog al eens roofovervallen gepleegd worden. We verlaten tevens ook de hoogvlaktes en zakken terug naar 1500 meter. Onderweg krijgen we autopech en uiteindelijk blijft Mario met de auto achter en worden we door een niet Engels sprekende chauffeur met een enorme passie voor muziek over Jezus naar onze volgende locatie gebracht via de Cuchumatanes gebergten om het eerder autentieke Guatemala te lerén kennen. Onderweg stoppen we op diverse locaties om de benen te strekken en de vogeltjes langs de weg te spotten. We vinden hier de Rozekopzanger, één van de overige wenssoorten.

Rozekopzanger – Pink-headed Warbler

We eindigen in het hotel in Ram Tzul. De lodge is mooi met prachtige tuin, maar het ligt aan een hele drukke weg waar dag en nacht zware vrachtwagens langs rijden. Slapen is er niet bij…!

2 december Onze chauffeur Mario was weer gearriveerd en stond in de ochtend al weer blij op ons te wachten. We hadden een vrije dag maar wilde graag naar El biotope de Quetzal. Dit was redelijk dichtbij, en met een chauffeur van het land zelf zijn dingen toch makkelijker te regelen. We lunchen hier samen, en vragen of toegang kan regelen in het gebied terwijl we kijken naar een Violette Sabelvleugel die de voederflessen bezoekt. Dit blijkt echter lastig te zijn, maar het eerste gedeelte mogen we zo inlopen. Dit was voldoende om weer prachtig de Quetzal te zien, zowel de vrouw als de man van de Quetzal, gaaf! We vertrekken we terug naar het hotel om even bij te slapen.

Quetzal man – Quetzal male
Quetzal vrouw – Quetzal female

3 december Weer een lange rit, 8 uur rijden richting Tikal. We dalen tijdens de rit naar 150 meter hoogte. We komen in de avond aan en na het inchecken in de Jungle Lodge in Tikal gaan we wat eten en naar bed. Het is een prachtige lodge midden in de jungle en we kunnen hier ’s morgens al direct het gebied zonder voor een slagboom te staan.

4 december Vandaag staan we vroeg op en gaan we met een gids Tikal in. Hij legt ons de geschiedenis en opbouw van Tikal uit. Veel mooie oude piramides met bijgebouwen in een prachtige natuur met volop dieren geluiden. Het is een vogelparadijs, maar daar moet bij gezegd worden dat het in een jungle lastig is om alles goed te zien, laat staan fotograferen.

Tikal

Die middag gaan we op eigen gelegenheid het gebied in om wat vogels te spotten naast de vele neusbeertjes. We zien diverse Trogon soorten, veel zangers en papagaaien, en we eindigen de dag in het laatste licht met een koppel Zwavelborsttoekans welke het plein in het midden van Tikal bezocht. Vanwege de kleuren en het geluid van de vogels werden ze door veel mensen opgemerkt die aan het rond wandelen waren, mooie afsluiter!

Zwavelborsttoekan – Keel-billed Toucan

5 december We gaan iets doen wat we normaal niet doen, een georganiseerde tour maken. Dit wordt een Sunrise tour, het zien van de zonsopkomst vanaf een 70 meter hoge piramide (Tempel IV). Het is bewolkt, en we hebben enorm last van hoogtevrees, maar het is prachtig om ’s morgens de jungle wakker te horen en zien worden. Volop papagaaien, brulapen, en alles wat we niet herkennen. Het is wel mistig, maar dat mag de pret niet drukken.

Voorzichtig klimmen we weer naar beneden, tijd voor ontbijt. Tijdens het ontbijt zien we enkele Halsband Arassari’s in de tuin foerageren. Daarna vertrekken we naar Yaxha, een tweede gebied als Tikal met opnieuw erg mooie ruïnes. We krijgen hier uitleg over het bestaan en verdwijnen van de Maya’s. Ik wordt weer overtuigd van een klim van een piramide om en Vleermuisvalk mogelijk te kunnen zien. De hoogtevrees weer overwonnen, echter zonder resultaat. Hierna rijden we door naar Isla de Flores, een schiereiland in het meer van Peten Itza. Dit is even een rust momentje van de reis.

Brulaap – Howler monkey

6 december Vandaag willen we niets en mag alles. Ik besluit met Mario die ochtend een rondje rond het meer te rijden, en een stuk te gaan wandelen bij een natuurreservaat. Mario is inmiddels geïntrigeerd door mijn vogelhobby, en kijkt zelf ook uit naar nieuwe waarnemingen. Bij het reservaat Cerro Cahui wordt van alles verteld over de Harpij, maar lijkt hier toch niet voor te komen. We zien wel. Wederom veel zangers en vliegenvangers.

Groefsnavelani – Groove-billed Ani

7 t/m 9 december. Dit maal vertrekken we voor iets speciaals, we gaan overnachten in Las Guacamayas, een onderzoeksstation van biologen midden in de jungle aan de Rio Cotzal rivier. , ijsvogels en veel zangers horen we hier zingen.

Grote cubavink – Yellow-faced grassquit

Na een lange rit met de auto, daarna een lange rit op een gravelweg met een 4×4 en daarna met een boot 1 1/2 over de rivier komen we eindelijk aan in het paradijs. Door de voedersilo’s zijn er veel kolibrie’s, maar ook spechten.

Geelvleugelara – Scarlet Macaw

We gaan een paar dagen met de boot de rivier op en wandelen door de jungle. We eten mee met de mensen die hier werken en genieten van de omgeving. We gaan ook diverse keren ’s nachts de rivier op, opzoek naar uilen, Potoo’s en nachtzwaluwen.

Goulds trogon – Gartered trogon

De kersen op de taart hier zijn de Agamireiger en de Geelvleugelara’s die hier nog enkel broeden. Wat een prachtige locatie in dit groene land.

Witnekkolibrie – White-necked jacobin
Agami reiger – Agami heron

Als we terug varen na ons verblijf zien we nog enkele Breedbekreigers, een nieuwe soort voor mij. Dit uitstapje is een aanrader voor iedereen die Guatemala bezoekt.

Pauraque – Common pauraqu
Grijze reuzennachtzwaluw – Common Potoo

Die dag reizen we terug naar Flores en vertrekken we voor nog twee dagen naar Livingston.Hier verblijven we 2 dagen aan het water om wat bij te komen van de vele indrukken.

Grote zilverreiger – Great White Heron

Blijkt de tuin van het hotel en een slaapplaats van heel veel vogels te zijn. Elke avond landen er pelikanen, diverse soorten reigers en zangvogels in de palmbomen langs het water.

Een mooie afsluiting van deze reis!