Roodkroonhaan

Kenmerken

De Roodkroonhaan is een zeer kleine vogel welke 9 tot 11cm groot wordt en een spanwijdte heeft van 16 tot 18cm. Hij heeft grijsgroene bovendelen en de onderzijde is olijfkleurige van kleur. Het heeft twee witte vleugelstrepen en een gebroken witte oogring. De vleugelstreep op de grotere secundaire dekveren (dichter bij de vleugeltip) is breder en bevindt zich naast een donkere band. Hij heeft een rode kroonstreep, die meestal wordt verborgen door de omringende veren. De kroonstreep is zelden oranje, geel of niet aanwezig. Vrouwtjes zijn identiek aan mannen op de rode kroonstreep na.

Biotoop

Deze soort leeft in bosrijke gebieden met ondergroei.

Voorkomen

Het is een van de kleinste zangvogels in Noord-Amerika. Na het broedseizoen migreert hij naar het zuiden.

Voedsel

Het is een actieve vogel welke altijd druk bezig is met het vinden van voedsel. Ze eten voornamelijk kleine insecten.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Regulidae
Geslacht: Regulus
Soort: Regulus calendula

Ondersoorten

R.c. grinnelli: Alaska, zuidwestelijk Canada en de noordwestelijke Verenigde Staten.
R.c. calendula: centraal en oostelijk Canada, zuidwestelijk, oostelijk en het westelijke centrale deel van de Verenigde Staten.
R.c. obscurus: het eiland Isla Guadalupe.

Onderwerpen #Estrelinha-de-fogo #Florida 2017 #Gözlüklü çalıkuşu #králíček americký #ogniczek #Passeriformes #Raudonvainikis nykštukas #Rauðkollur #Regolo americano #Regulidae #Regulus #Reietó americà #Reyezuelo Rubí #Rödkronad kungsfågel #Roitelet à couronne rubis #Roodkroonhaan #rubiin-pöialpoiss #rubiinihippiäinen #Rubinastoglavi kraljiček #Rubinfejű királyka #Rubinfuglekonge #Rubingoldhähnchen #Ruby-crowned Kinglet #Sarkangalvītis #Рубиноголовый королёк #ルビーキクイタダキ #红冠戴菊