Purpergors

Kenmerken

De Purpergors wordt ca. 12 tot 14cm groot worden en hebben een spanwijdte van 21 tot 23cm. De mannelijke Purpergors wordt vaak omschreven als de mooiste vogel van Noord-Amerika en wordt als zodanig "nonpareil" ( geen gelijke ) genoemd. Zijn lichaam bestaat uit een donkerblauwe kop, groene rug, rode romp en rode onderzijde maken hem uiterst eenvoudig te determineren. Hij kan nog steeds moeilijk te herkennen zijn omdat hij vaak in het gebladerte sluipt, zelfs wanneer hij zingt. Het verenkleed van vrouwelijke en juveniele Purpergorzen is groen en geelgroen en dient als camouflage.

Biotoop

De Purpergors neemt een typisch biotoop tot zich om te broeden. Hij wordt aangetroffen in bosjes, bosranden met oeverstruiken en dichte struiken. In het oosten broedt de soort in maritieme struiken en struikgewassen genaamd "Scrub". Tegenwoordig wordt hij vaak langs bermen, in voorstedelijke gebieden en in tuinen met dichte, struikachtige vegetatie aangetroffen. Het overwinteringsgebied is typisch de struikachtige rand langs de grens van tropische bossen of dichtbegroeide savanne.

Voorkomen

Het broedgebied is verdeeld in twee geografisch gescheiden gebieden. Deze omvatten Zuid-Arizona, Zuid-New Mexico, Zuid- en Oost-Texas, Oklahoma, Arkansas, Louisiana, Noord-Florida, Georgië aan de kust, de zuidelijke kust en binnenwateren zoals de Santee-rivier in Zuid-Carolina en Noord-Mexico. Ze overwinteren in Zuid-Florida, Cuba, de Bahama's, langs beide kusten van Mexico en door een groot deel van Midden-Amerika.

Voedsel

Purpergorzen foerageren vaak door over de grond te springen, en voorzichtig om de paar ogenblikken te stoppen om rond te kijken. Hij leeft van zaad en neemt in het broedseizoen ook insecten als voedsel.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Cardinalidae
Geslacht: Passerina
Soort: Passerina ciris

Ondersoorten

P.c. ciris: de zuidoostelijke Verenigde Staten.
P.c. pallidior: de zuidelijk-centrale Verenigde Staten en noordelijk Mexico.

Onderwerpen #Azulillo Sietecolores #Boyalı çinte #Cardenal indi pintat #Cardinalidae #Florida 2017 #Greznā stērste #Mariposa-arco-íris #Mavričar #Painted Bunting #Pápapinty #papežík zelenohřbetý #Papstfink #Passeriformes #Passerin nonpareil #Passerina #Pátittlingur #Påvefink #Pavefinke #Pavespurv #Puošnioji startenė #Purpergors #sateenkaarikardinaali #viker-indigolind #Zigolo pittato #Łuszczyk wielobarwny #Расписной овсянковый кардинал #ゴシキノジコ #丽彩鹀