Grote kuiftiran

Kenmerken

De Grote Kuiftiran worden tussen de 17 en 21cm groot, en hebben een spanwijdte van ongeveer 34cm. Deze vliegenvanger met grote kuif vertoont geen seksueel dimorfisme. Alle volwassenen zijn bruin aan de bovenzijde met gele onderzijde. Ze hebben een lange roestbruine staart en een borstelige top. Hun keel en borst zijn grijs. Het is een fraaie vogel om te zien.

Biotoop

Het broedbiotoop van de Grote Kuiftiran kan enigszins variëren bij verschillende populaties, maar wordt meestal aangetroffen in loofbossen en aan randen van open plekken van gemengde bossen. Ze lijken naaldachtige bossen te vermijden, zoals het Canadese boreale bos.

Voorkomen

Het broedbiotoop in de zomer bestrijkt alle oostelijke, Midden-Oostelijke en delen van Midden-Verenigde Staten, inclusief noordelijke en zuidelijke delen van Florida, delen van Texas, centraal Oklahoma en Oost- en Midden-Noord-Dakota. Ze overwinteren in zuidelijk Mexico tot aan het schiereiland Yucatán, en strekt zich uit over de kust van Midden-Amerika. In Florida is het een standvogel.

Voedsel

De Grote Kuiftiran is in de eerste plaats een insecteneter, met insecten en andere ongewervelde dieren die het merendeel van het voedsel beslaan. Hij eet echter ook kleine porties klein fruit en bessen. Ondanks dat het een 'vliegenvanger' soort is, vormen vliegen en spinnen slechts een klein percentage van hun dieet. Hij geeft de voorkeur aan prooien zoals vlinders, motten, kevers, sprinkhanen, krekels en bijen en wespen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Tyrannidae
Geslacht: Myiarchus
Soort: Myiarchus crinitus

Onderwerpen #Copetón Viajero #Dižcekula tirāniņš #Florida 2017 #Geelborsttiran #Gelbbauch-Schopftyrann #Great Crested Flycatcher #Grote Kuiftiran #isotöyhtönapsu #Kuoduotasis geltonpilvis tironas #Lundtyrann #Muchołap czubaty #Myiarchus #Nagy rozsdafarktirannusz #Passeriformes #Pigliamosche crestato maggiore #Större topptyrann #Tirà crestat viatger #Toppet Skovtyran #tyran chocholatý #Tyran huppé #Tyrannidae #Хохлатый желтобрюхий тиранн #オオヒタキモドキ #大冠蝇霸鹟