Amerikaanse klapekster

Kenmerken

De Amerikaanse klapekster is een middelgrote passerine. Hij wordt ongeveer 23cm groot. Het volwassen verenkleed van de Amerikaanse Klapekster is grijs aan de bovenzijde, met een wit tot lichtgrijze borst en zwarte stuit en poten. De vogel bezit een zwart masker dat zich uitstrekt over de ogen naar zijn snavel. De vleugels zijn zwart, met een duidelijke witte vlek op de slagpennen. De staart is zwart omzoomd met wit en de irissen zijn bruin. De snavel is kort, zwart en gehaakt en bevat een tomiale tand om de prooi te kunnen breken. De Amerikaanse klapekster kan worden onderscheiden van de Europese klapekster door zijn kleiner formaat, donker grijs gevederte en groter zwart gezichtsmasker dat het oog volledig bedekt. Het heeft ook een kortere snavel met minder grote tomiale tand.

Biotoop

Deze soort heeft een open biotoop nodig met een gebied om te foerageren, verhoogde zitstokken en broedplaatsen. Ze worden vaak aangetroffen in open weiden of graslanden en lijken de voorkeur te geven aan rode ceder- en meidoornbomen om te broeden.

Voorkomen

Deze soort komt wijdverspreid voor in Noord- en Midden-Amerika.

Voedsel

Het zijn roofzuchtige vogels die overdag jagen. Ze eten voornamelijk insecten, maar consumeren ook spinachtigen, reptielen, amfibieën, knaagdieren, vleermuizen en kleine vogels.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Laniidae
Geslacht: Lanius
Soort: Lanius ludovicianus

Ondersoorten

L.l. excubitorides: centraal Canada, de centrale en westelijke Verenigde Staten.
L.l. migrans: oostelijk Noord-Amerika.
L.l. ludovicianus: de kusten van de zuidoostelijke Verenigde Staten.
L.l. miamensis: zuidoostelijk Florida.
L.l. anthonyi: Channel Islands (bij zuidelijk Californië, de zuidwestelijke Verenigde Staten).
L.l. mearnsi: San Clemente (bij zuidelijk Californië, de zuidwestelijke Verenigde Staten).
L.l. grinnelli: zuidelijk Californië (de zuidwestelijke Verenigde Staten) en noordelijk Baja California (noordwestelijk Mexico).
L.l. mexicanus: westelijk en centraal Mexico, zuidelijk Baja California (noordwestelijk Mexico).

Onderwerpen #Alcaudón Americano #ameerika õgija #Amerikaanse Klapekster #amerikanisolepinkäinen #Amerikansk Tornskade #Amerikansk törnskata #Amerikinė medšarkė #Averla stolida #Botxí americà #Dzierzba siwa #Florida 2017 #Indiángébics #Kašķīgā čakste #laniidae #lanius #Loggerhead Shrike #Louisianawürger #Passeriformes #Picanço-americano #Pie-grièche migratrice #ťuhýk americký #Американский жулан #アメリカオオモズ #呆头伯劳