Zwarte Gier

Kenmerken

De Zwarte gier is een vrij grote roofvogel, met een lengte van ca. 56 tot 74 cm en een spanwijdte van 1,30 tot 1,65 meter. Het verenkleed is voornamelijk glanzend zwart. De kop en nek zijn niet voorzien van veren, de huid is gerimpeld donkergrijs. De poten zijn grijsachtig wit, waarbij de twee voorste tenen van de poot relatief lang zijn en aan de basis kleine vliezen hebben. De poten zijn plat, relatief zwak en slecht aangepast om prooien te kunnen grijpen. De klauwen lijken eveneens niet ontworpen te zijn om te grijpen omdat ze relatief bot zijn. De vleugels zijn breed maar relatief kort. De basis van de primaire veren is wit en laat in vlucht een witte vlek aan de onderkant van de rand van de vleugel zien. De staart is kort en vierkant, reikt nauwelijks voorbij de rand van de gevouwen vleugels.

Biotoop

Hij geeft de voorkeur aan open land afgewisseld met bos. Ze worden ook aangetroffen in vochtige laaglandbossen, struikgewas en graslanden, wetlands en moerassen en weilanden.

Voorkomen

De Zwarte gier heeft een Nearctic en Neotropic verdeling. Het verspreidingsgebied omvat de Mid-Atlantische Staten, de meest zuidelijke regio's van het Midwesten van de Verenigde Staten, de zuidelijke Verenigde Staten, Mexico, Midden-Amerika en het grootste deel van Zuid-Amerika. De Zwarte gier is meestal een standvogel in zijn gehele verspreidingsgebied, hoewel sommige gieren in het uiterste noorden van zijn bereik korte afstanden kunnen migreren. In Zuid-Amerika strekt het verspreidingsgebied zich uit tot centraal Chili en Uruguay. De Zwarte Gier wordt soms ook aangetroffen als een dwaalgast op de eilanden in het Caribisch gebied.

Voedsel

In natuurlijke biotopen eet de Zwarte gier vooral aas. In gebieden welke door mens wordt bewoont kunnen ze op vuilstortplaatsen verzamelen om te foerageren. Ze eten ook eieren en ontbindend plantaardig materiaal, en kan zelfs pasgeboren of zieke zoogdieren doden of verwonden.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Accipitriformes
Familie: Cathartidae
Geslacht: Coragyps
Soort: Coragyps atratus

Onderwerpen #Accipitriformes #Avvoltoio nero #Black Vulture #Cathartidae #Coragyps #Coragyps atratus #Florida 2017 #Hollókeselyű #kondor havranovitý #Korpgam #Mazais grifs #mustakondori #Rabengeier #Ravnegrib #ronkkondor #Sępnik czarny #Svartkondor #Urubu noir #Urubu-de-cabeça-preta #Varninis grifas #Zopilot negre #Zopilote Negro #Zwarte Gier #Американская чёрная катарта #クロコンドル #黑头美洲鹫