Visarend

Kenmerken

De Visarend is een krachtige roofvogel welke een stoere manier van jagen heeft (zie voedsel). De bovenzijde van het lichaam is donkerbruin, de onderzijde is wit. Het is een grote roofvogel welke 60 centimeter groot kan worden met een spanwijdte van 2 meter.

Biotoop

Het biotoop van een Visarend kan heel divers zijn, echter dient er in de nabijheid altijd water met vis aanwezig te zijn.

Voorkomen

De Visarend is wijdverspreid en kan overal voorkomen behalve op de zuidpool. Het zijn trekvogels en migreren in de winter naar Zuid-Amerika, een groot deel van Afrika en West/Oost Indonesië.

Voedsel

Hij eet vrijwel uitsluitend vis en is vooral bij beboste meren, rivieren of de zeekust te vinden. Visarenden vliegen over het wateroppervlak op zoek naar prooi die zich vlak onder het wateroppervlak bevindt. Wanneer er een vis wordt gezien, duikt de arend met zijn kop vooruit naar beneden, en op het laatste moment gooit hij zijn poten naar voren om de vis te pakken. Onder de poten zitten kleine stekels, zodat de visarend zijn glibberige prooi beter kan vastpakken.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Accipitriformes / Falconiformes
Familie: Pandionidae (Visarenden)
Geslacht: Pandion
Soort: Pandion haliaetus

Ondersoorten

P.h. haliaetus: Europa en Azië; Buiten broedtijd: Afrika, India, Soenda-eilanden
P.h. carolinensis: Canada tot zuiden van de Verenigde Staten; Buiten broedtijd: tot in het midden van Zuid-Amerika
P.h. ridgwayi: standvogel in Belize, Cuba en de Bahama's

Onderwerpen #Accipitriformes #Aguia pescadora #Aguia-pesqueira #Águila Pescadora #Balbuzard pêcheur #Balık kartalı #Bukoč #Falco pescatore #falconiformes #Fischadler #Fiskearn #Fiskeørn #Fiskgjuse #Florida 2017 #Gambia 2010 #Gjóður #Halászsas #Kalakotkas #Maashorst #Nederland #orao ribar #Orlovec ricni #Osprey #pandion #pandionidae #Ribji orel #Rybołów #sääksi #Shqiponja peshkngrënëse #Uligan pescar #Visarend #visarenden #Visvalk #Western Osprey #Zivjērglis #Žuvininkas #Ψαραετός #Орел рибар #Скопа #Ջրարծիվ #שלך #عقاب ماهیگیر #عقاب نساري عقاب السمك #เหยี่ยวออสเปร #შაკი #ミサゴ #鹗