Roodhalsreiger

Kenmerken

De Roodhalsreiger heeft een lengte van ca. 68 tot 82cm, en heeft een spanwijdte van 115 tot 125 cm. Het is een middelgrote, langbenige reigersoort met lange hals en een lange roze snavel met zwarte punt. De poten zijn blauwzwart. Er is geen verschil tussen de sexen. Er zijn twee kleurfases, de volwassen donkere morph heeft een leisteen blauw verenkleed en een roodachtige kop en nek met ruige pluimen. De volwassen witte vorm heeft een volledig wit verenkleed. Jonge vogels hebben een bruin verenkleed, hoofd en nek.

Biotoop

Het broedbiotoop van de Roodhalsreiger bestaat uit tropisch moerasgebied. Ze nestelen in kolonies, vaak met andere reigers, meestal op platforms van takken in bomen of struiken. Deze kolonies bevinden zich meestal op eilanden voor de kust.

Voorkomen

De Roodhalsreiger broedt in Midden-Amerika, de Bahama's, het Caribisch gebied, de Golfkust van de Verenigde Staten en Mexico. Na het broedseizoen verspreiden ze zicht tot ver ten noorden van het broedbereik.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Pelecaniformes
Familie: Ardeidae
Geslacht: Egretta
Soort: Egretta rufescens

Ondersoorten

E.r. rufescens: de zuidelijke Verenigde Staten, West-Indië en Mexico.
E.r. dickeyi: Baja California.

Onderwerpen #Aigrette roussâtre #Ardeidae #Czapla rdzawoszyja #Dansehegre #Egretta #Florida 2017 #Garça-vermelha #Garceta Rojiza #Garzetta rossastra #klovnihaikara #Martinet rogenc #Pelecaniformes #Rausvasis garnys #Reddish Egret #Roodhalsreiger #Rosthäger #Rötelreiher #Rudkakla gārnis #Rusthejre #tantsuhaigur #volavka červenavá #Vörhenyes kócsag #Голубоногая цапля #アカクロサギ #棕颈鹭