Noord Amerikaanse Roerdomp

Kenmerken

De Amerikaanse roerdomp is een grote, dikke, bruine vogel, welke enorm lijkt op de Europees-Aziatische soort (Botaurus-stellaris), hoewel de Amerikaanse variant ietsjes kleiner is, en het verenkleed eerder gespikkeld is dan gestreept. Hij wordt ca. 55 tot 85 cm lang, en heeft een spanwijdte van ca. 90 tot 115 cm. De kroon is kastanjebruin met de middens van de veren zwart. De zijkant van de nek heeft een blauwzwarte langwerpige baan die bij de man groter is dan bij de vrouw. Het achterste deel van de nek is olijfkleurig, en de mantel en de schouderriemen zijn donker kastanjebruin, geband en gespikkeld met zwart. De achterkant, de romp en de bovenste staart-dekveren zijn vergelijkbaar in kleur, maar meer fijn gespikkeld. De kin is crèmewit met een centrale streep in kastanjekleur en de veren van de keel, borst en bovenbuik zijn brun en roestkleurig, fijn omlijnd met zwart, wat de onderzijde een gestreept effect geeft. De ogen zijn omgeven door een geelachtige washuid en de iris is lichtgeel. De lange, stevige snavel is geelgroen, de bovensnavel is donkerder dan de ondersnavel en de poten zijn geelgroen.

Biotoop

De Amerikaanse roerdomp is een echte watervogel en foerageert in moerassen en de dicht begroeide bermen van meren en vijvers met ondiep water met zoet, brak of zout water. Hij foerageert heel soms in open natte weiden en weilanden.

Voorkomen

Het verspreidingsgebied van de Amerikaanse Roerdomp omvat een groot deel van Noord-Amerika. Hij broedt in het zuiden van Canada tot ver in het noorden van British Columbia, het Great Slave Lake en Hudson Bay, in een groot deel van de Verenigde Staten en mogelijk centraal Mexico. Ze migreren zuidwaarts in de herfst en overwintert in het zuidelijke deel van de Verenigde Staten, met name in de moerassige Everglades van Florida, de Caribische eilanden en Mexico. Het is een lange afstand trekker welke soms als een zeer zeldzame dwaalgast in Europa wordt aangetroffen.

Voedsel

Het is een goed gecamoufleerde vogel welke volledig wegvalt in het riet door zijn kleuren in het verenkleed. Hij kan bij onraad zich stijf oprichten waardoor hij volledig in zijn omgeving opgaat. Ze foerageren op vis, amfibieën en waterinsecten.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Pelecaniformes
Familie: Ardeidae
Geslacht: Botaurus
Soort: Botaurus lentiginosus

Onderwerpen #Abetouro americano #Abetouro-lentiginoso #American Bittern #Amerika balabanı #Amerikai bölömbika #amerikankaulushaikara #Amerikansk rördrom #Amerikansk Rørdrum #Amerikarørdrum #Amerikas dumpis #Ardeidae #Avetoro Lentiginoso #Bąk amerykański #Bitó americà #Botaurus #bukač severoamerický #Butor d'Amérique #Florida 2017 #habehüüp #Noord-Amerikaanse Roerdomp #Nordamerikanische Rohrdommel #Pelecaniformes #Reyrþvari #Severnoameriška bobnarica #Šiaurės Amerikos baublys #Tarabuso americano #Американская выпь #アメリカサンカノゴイ #美洲麻鳽