Killdeerplevier

Kenmerken

Een volwassen Killdeerplevier heeft een bruine rug en bruine vleugels, een witte buik en een witte borst met twee zwarte banden. Hij wordt ca. 23 tot 27cm groot en heeft een spanwijdte van 47cm. De stuit is taankleurig oranje. De kop is bruin met een wit voorhoofd. De oogring is oranjerood. Het zijn luidruchtige vogels welke in het engels vernoemd zijn naar de roep van een stervend hert.

Biotoop

Ze leven wijdverspreid over een aantal biotopen zoals graslanden, kustgebieden, agrarisch landbouwgebied en grasstroken nabij bebouwing.

Voorkomen

Het broedgebied van de Killdeerplevier verspreidt zich over het westelijk halfrond. In de zomer leven deze vogels zo ver noordelijk als de Canadese provincies Ontario, British Columbia, Alberta, Saskatchewan, Yukon en Quebec, evenals de zuidelijke delen van de Amerikaanse staat Alaska. Een Killdeerplevier is een standvogel in de zuidelijke helft van de Verenigde Staten en delen van Peru. Overige noordelijke vogels overwinteren in heel Midden-Amerika. Buiten het broedseizoen zijn ze vaak aan de kust te vinden.

Voedsel

De Killdeerplevier foerageert voornamelijk op insecten (vooral kevers en vliegen), duizendpoten, wormen, slakken, spinnen en sommige zaden.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Charadriiformes
Familie: Charadriidae
Geslacht: Charadrius
Soort: Charadrius vociferus

Ondersoorten

C.v. vociferus: Canada, de Verenigde Staten en Mexico.
C.v. ternominatus: de Bahama's en de Grote Antillen.
C.v. peruvianus: Peru en noordwestelijk Chili.

Onderwerpen #amerikantylli #Balsingasis kirlikas #Borrelho-de-dupla-coleira #Çayır cılıbıtı #charadriidae #Charadriiformes #Charadrius #Chorlitejo Culirrojo #Corriol cua-roig #Ékfarkú lile #Florida 2017 #Gravelot kildir #Keilschwanz-Regenpfeifer #kilatüll #Kildir #Kildire #Killdeer #Killdeerplevier #kulík rezavoocasý #Píllara rabirrubia #Pluvier kildir #Sieweczka krzykliwa #Skaļais tārtiņš #Skrikstrandpipare #Skræklóa #Tobeltelo #Крикливый зуёк #Пісочник галасливий #חופמי #フタオビチドリ #双领鸻