Kaalkopooievaar

Kenmerken

Een Kaalkopooievaar is niet moeders mooiste. Het is een grote vogel welke 83 tot 115 cm groot wordt met een spanwijdte van 140 tot 180 cm. De kop en de nek van de volwassene zijn kaal en de huid is donkergrijs. De zwart naar beneden gekromde snavel is lang en erg breed aan de basis. Het verenkleed is wit, waarbij de primaire en secondaire veren zwart zijn. De staart is eveneens zwart en heeft een groenachtige en purperachtige gloed. Het verenkleed is bij beide geslachten gelijk.

Biotoop

Het leefgebied van de Kaalkopooievaar kan variëren, maar het moet een tropisch of subtropisch klimaat hebben met wisselende waterstanden. Ze broeden in bomen, vooral in mangroven meestal omgeven door water. Het is een koloniebroeder.

Voorkomen

De Kaalkopooievaar in subtropische en tropische gebieden en komt voor in een groot deel van Zuid-Amerika, Midden-Amerika en het Caribisch gebied. De Kaalkopooievaar is de enige ooievaarsoort welke in Noord-Amerika broedt. In de Verenigde Staten zijn er kleine broedpopulaties in Florida, Georgia en Noord- en ZUid Carolina. In Zuid-Amerika leeft hij van zuid tot in noord Argentinië. Sommige populaties in Noord-Amerika verspreiden zich na het broedseizoen vaak richting Zuid-Amerika.

Voedsel

Tijdens het droge seizoen eet de Kaalkopooievaar voornamelijk vis, aangevuld met insecten. Tijdens het regenseizoen maakt vis ongeveer de helft van zijn dieet uit, en eet daarnaast krabben, insecten en kikkers. Hij prefeert de grotere vissen boven de kleine.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Ciconiiformes
Familie: Ciconiidae
Geslacht: Mycteria
Soort: Mycteria americana

Ondersoorten

P.h. haliaetus: Europa en Azië; Buiten broedtijd: Afrika, India, Soenda-eilanden
P.h. carolinensis: Canada tot zuiden van de Verenigde Staten; Buiten broedtijd: tot in het midden van Zuid-Amerika
P.h. ridgwayi: standvogel in Belize, Cuba en de Bahama's

Onderwerpen #amerikaniibishaikara #Amerikansk ibisstork #Amerikansk Skovstork #Amerikastork #Amerikinis gandrėnas #Cabeça-seca #Cicogna americana #Ciconiidae #Ciconiiformes #Dławigad amerykański #Erdei gólya #Florida 2017 #Kaalkopooievaar #Meža stārķis #muda-toonekurg #Mycteria #nesyt americký #Tàntal americà #Tantale d'Amérique #Tántalo Americano #Waldstorch #Wood Stork #Американский клювач #アメリカトキコウ #黑头鹮鹳