Grote Geelpootruiter

Kenmerken

De Grote Geelpootruiter lijkt qua uiterlijk op de Kleine Geelpootruiter. Het meest nabije familielid is echter de Groenpootruiter. Volwassenen hebben lange gele poten en een lange, dunne, donkere snavel die een lichte opwaartse curve heeft en langer is dan de kop. Het lichaam is grijsbruin bovenaan en wit aan de onderzijde. De nek en de borst zijn bedekt met donkerbruine veren. De romp is wit. Ze worden ca. 29 tot 40cm groot. Het best te maken onnderscheid tussen de Grote en Kleine Geelpootruiter is de roep. T. melanoleuca heeft een drietonig roep, T. flavipes een tweetonige.

Biotoop

Hun broedbiotoop bestaat uit moerasgebied in het boreale bosgebied van Canada en Alaska. Ze nestelen op de grond, meestal op goed verborgen locaties in de buurt van water.

Voorkomen

De Grote Geelpootruiter is broedvogel in Noord Amerika. Ze migreren zuidwaarts na het broedseizoen.

Voedsel

Deze vogels foerageren in ondiep water en gebruiken hun snavel om het water op te roeren om prooien te laten schrikken. Ze eten vooral insecten en kleine vissen, maar ook schaaldieren en zeewormen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Charadriiformes
Familie: Scolopacidae
Geslacht: Tringa
Soort: Tringa melanoleuca

Onderwerpen #ameerika heletilder #amerikanviklo #Archibebe Patigualdo Grande #Bilurico patiamarelo grande #Brodziec piegowaty #Büyük sarıbacak #Charadriiformes #Chevalier criard #Florida 2017 #Gamba groga grossa #Greater Yellowlegs #Grootgeelpootruiter #Großer Gelbschenkel #Grote Geelpootruiter #Grutte Gielskonk #Lielais dzeltenstilbis #Margasis tulikas #Mocsári cankó #Mosastelkur #Perna-amarela-grande #Plystresnipe #Scolopacidae #Stor Gulbenet Klire #Större gulbena #Totano zampegialle maggiore #tringa #Veliki rumenonogi martinec #Vodous velky #Пёстрый улит #オオキアシシギ #大黄脚鹬