Dikbekplevier

Kenmerken

De Dikbekplevier is een kleine pleviersoort welk ca. 17 tot 20cm groot wordt. De bovenste delen van de volwassene zijn voornamelijk donkergrijs, met een korte witte vleugelstreep en witte staartzijden. De borst en buik zijn wit met uitzondering van een zwarte borstband en de poten zijn roze. De donkere snavel is groot en zwaar voor een plevier van deze omvang. De zwarte borstband vervaagt na het broedseizoen.

Biotoop

De Dikbekplevier nestelt op kale zandstranden of zandbanken en komt alleen voor op kustgebieden.

Voorkomen

Deze vogels broeden op de kust aan beide zijdes van Noord- en Zuid-Amerika vanaf de evenaar richting het noorden. Het bereik strekt zich uit naar het noorden en omvat veel van de oostkust delen van de Verenigde Staten en de Pacifische kust van Mexico in het westen.

Voedsel

Ze foerageren op het strand, meestal op zicht, en bewegen langzaam over het strand. Ze houden van krabjes, maar eten ook insecten en zeewormen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Charadriiformes
Familie: Charadriidae
Geslacht: Charadrius
Soort: Charadrius wilsonia

Ondersoorten

C.w. wilsonia: van de oostelijke Verenigde Staten tot oostelijk Mexico, Belize en West-Indië.
C.w. beldingi: van Baja California tot het westelijke deel van Centraal-Peru.
C.w. crassirostris: zuidelijk Brazilië.
C.w. cinnamominus: van Colombia via de Guyana's tot noordoostelijk Brazilië, de Nederlandse Antillen, Trinidad en Grenada.

Onderwerpen #Batuíra-bicuda #charadriidae #Charadriiformes #Charadrius #Chorlitejo Piquigrueso #Corriere di Wilson #Corriol de Wilson #Dikbekplevier #Florida 2017 #krabitüll #kulík tlustozobý #Lielknābja tārtiņš #paksunokkatylli #Pluvier de Wilson #Sieweczka grubodzioba #Tykknebblo #Tyknæbbet Præstekrave #Vilsono kirlikas #Wilson's Plover #Wilson-lile #Wilsonregenpfeifer #Wilsonstrandpipare #Зуёк Вильсона #ウィルソンチドリ #厚嘴鸻