Bandijsvogel

Kenmerken

De Bandijsvogel is een gedrongen, middelgrote vogel welke ca. 28 tot 35cm groot worden en een spanwijdte heeft van tussen de 48 en 58cm. Het volwassen vrouwtje is gemiddeld iets groter dan het volwassen mannetje. Deze soort heeft een grote kop met een ruige kuif, erg fraai! De lange, zware snavel is zwart en heeft een grijze basis. Deze kenmerken komen veel voor bij veel soorten ijsvogels. Hij vertoont seksueel dimorfisme, met het mannetje feller gekleurd dan het vrouwtje. Beide geslachten hebben een leienblauwe kop, grote witte kraag, een grote blauwe band op de borst en witte onderzijde. De rug en vleugels zijn leigroen met zwarte verenpunten met kleine witte stippen. Het vrouwtje heeft een roodbruine band over de bovenbuik die zich over de flanken uitstrekt.

Biotoop

Het broedbiotoop van de Bandijsvogel bevindt zich altijd in de buurt van binnenwateren van wateren of kusten.

Voorkomen

Hij komt voor in het grootste deel van Canada, Alaska en de Verenigde Staten. Ze migreren van de noordelijke delen van het gebied naar de zuidelijke Verenigde Staten, Mexico, Midden-Amerika en de West-Indië in de winter. Het verlaat de noordelijke delen van zijn bereik wanneer het water bevriest. In warmere gebieden is het een standvogel.

Voedsel

Deze ijsvogel wordt vaak prominent op bomen, palen of andere geschikte uitkijkpunten in de buurt van water gezien voordat hij het water induikt naar vis. Ze eten ook amfibieën, kleine kreeftachtigen, insecten, kleine zoogdieren en reptielen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Coraciiformes
Familie: Alcedinidae
Geslacht: Megaceryle
Soort: Megaceryle alcyon

Onderwerpen #Alcedinidae #Alció gegant nord-americà #Alcyon ceinturé #Baltapilvis keršasis tulžys #Bälteskungsfiskare #Bandijsvogel #Beltaþyrill #Belted Kingfisher #Belteisfugl #Bæltestødfisker #Coraciiformes #Florida 2017 #Guarda-rios-de-crista #Gürtelfischer #Halsbâniisfûgel #Kraljevi pasat #Martín Gigante Norteamericano #Martin pescatore americano #Martin-pêcheur d'Amérique #Megaceryle #Örvös halkapó #Pelēkais dzenītis #põhja-kuningkalur #Rybaczek popielaty #rybařík pruhoprsý #sepelkalastaja #Опоясанный пегий зимородок #アメリカヤマセミ #带鱼狗