Amerikaanse smient

Kenmerken

De Amerikaanse smient is een middelgrote eendesoort. Hij wordt groter dan een taling, maar is kleiner dan een pijlstaart. Hij wordt ca. 42 tot 59cm en heeft een spanwijdte van 76 tot 91cm. Het broedkleed van een mannetje is een opvallend kleed met een masker van groene veren rond zijn ogen en een crèmekleurige streep over zijn kop die van de kruin van het hoofd naar de snavel loopt. Hun buik is cremekleuring. Tijdens de vlucht kunnen de Smienten worden geïdentificeerd door de grote witte schoudervlek op elke vleugel. Deze witte vlekken knipperen als de vogels keren en draaien. De vrouwtjes zijn veel minder opvallend, met voornamelijk een grijs en bruin verenkleed. Beide geslachten hebben een lichtblauwe snavel met een zwarte punt, een witte buik en grijze poten.

Biotoop

De Amerikaanse smient is een vogel van open moerasgebieden, zoals natte graslanden of moerassen met wat hogere vegetatie.

Voorkomen

Het is veelvoorkomende en wijdverspreide vogelsoort. Ze broeden in Noord Amerika, Canada en Alaska, behalve het extreme noorden van Canada en Alaska.

Voedsel

Ze foerageren meestal door begrazing op plantaardig materiaal.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Anseriformes
Familie: Anatidae
Geslacht: Mareca
Soort: Mareca americana

Onderwerpen #Álarcos réce #Ameerika viupart #American Wigeon #Amerika fiyusu #Amerikaanse Smient #Amerikaanske Smjunt #Amerikablesand #amerikanhaapana #Amerikansk bläsand #Amerikansk Pibeand #Amerikinė cyplė #Ameriška žvižgavka #Anatidae #Ànec xiulador americà #Anseriformes #Asubiador americano #Canard à front blanc #Canard d'Amérique #Fischione americano #Florida 2017 #Hvizdák americky #Kanadapfeifente #Ljóshöfðaönd #Mareca #Piadeira-americana #Silbón Americano #Świstun amerykański #Американская свиязь #アメリカヒドリ #绿眉鸭