Amerikaanse Schaarbek

Kenmerken

Dit is een prachtige vogelsoort, hun wijze van jagen en uiterlijk zijn bijzonder. De Amerikaanse Schaarbek wordt ca. 40 tot 50cm groot en heeft een spanwijdte van ca. 107 tot 127cm. De bovenzijde is zwart en de onderzijde wit. De opvallende grote snavel is oranje aan de basis en eindigt zwart. De onderste helft van de snavel is 2x zo groot als het bovengedeelte.

Biotoop

Leeft in kustgebieden en/of riviermondingen en baaien.

Voorkomen

De Amerikaanse Schaarbek broedt in Noord- en Zuid-Amerika. Noordelijke populaties overwinteren in de warmere wateren van het Caribisch gebied en de tropische en subtropische Pacifische kusten, maar de Zuid-Amerikaanse broedpopulaties maken slechts kortere migratie bewegingen.

Voedsel

Schaarbekken hebben een lichte, sierlijke vlucht, met rustige vleugelslagen. Ze foerageren meestal in grote groepen en vliegen dan laag over het wateroppervlak, waarbij de ondersnavel het water afroomt voor (in volgorde van belangrijkheid) kleine vissen, insecten, schaaldieren en weekdieren welke overdag of vooral in de schemering door aanraking worden gevangen. Bij minst of geringste aanraking van prooi klapt de snavel dicht.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Charadriiformes
Familie: Laridae
Geslacht: Rynchops
Soort: Rynchops niger

Ondersoorten

R.n. niger: de kusten van de Verenigde Staten en Mexico.
R.n. cinerascens: van noordelijk Zuid-Amerika, zuidelijk tot Bolivia en noordwestelijk Argentinië.
R.n. intercedens: van oostelijk Brazilië tot Paraguay, Uruguay en noordoostelijk Argentinië.

Onderwerpen #Ameerika käärnokk #Amerikaanse Schaarbek #Amerikaanse Waterploeër #Amerikanischer Scherenschnabel #amerikansaksinokka #Amerikansk Saksnæb #Amerikansk saxnäbb #Amerikas smēlējzīriņš #Amerikasaksenebb #Bec-en-ciseaux noir #Becco a forbice americano #Black Skimmer #Brzytwodziób amerykański #Charadriiformes #Florida 2017 #Juodasis žirkliasnapis #Karibi ollóscsőrű #Laridae #Rayador Americano #Rynchops #Talha-mar #zoboun americký #Чёрный водорез #クロハサミアジサシ #黑剪嘴鸥