Amerikaanse Goudplevier

Kenmerken

Een Amerikaanse Goudplevier wordt ca. 18cm groot en heeft een zwart "gezicht", nek, borst en buik, met een witte kroon en nek die zich uitstrekt naar de flanken van de borst. De rug is gevlekt zwart en wit met bleke, gouden vlekken. De pop is vergelijkbaar, maar met minder zwart. In winterkleed hebben beide geslachten grijsbruine bovendelen, licht grijs-bruine onderzijde en een witachtige wenkbrauw. De kop en snavel zijn klein. Ze zijn vergelijkbaar met de Europese en de Aziatische Goudplevier. De Amerikaanse goudplevier is echter kleiner, slanker en relatief langerbenig dan Europese goudplevier (Pluvialis apricaria) welke ook witte okselveren heeft. Hij lijkt meer op Aziatische Goudplevier (Pluvialis fulva). De Aziatische Goudplevier is slanker dan de Amerikaanse soort, heeft een kortere primaire projectie en langere benen en is meestal geler op de rug.

Biotoop

Het broedgebied van de Amerikaanse Goudplevier is de arctische toendra in het noorden van Canada en Alaska. Ze nestelen op de grond in een droge, open ruimte. Ze zijn trekvogels en overwinteren in het zuiden van Zuid-Amerika. Het is een dwaalgast in West-Europa.

Voorkomen

Ze leven op de toendra in het noorden. In de winter leven ze in groepen in het binnenland op akkers en ondiep binnenwater. Hij wordt maar zelden aan de kust gevonden.

Voedsel

Ze foerageren op ongewervelden, bessen, bladeren en zaden.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Charadriiformes
Familie: Charadriidae
Geslacht: Pluvialis
Soort: Pluvialis dominica

Onderwerpen #Adi qonurqanad #ameerika rüütחופז-י חופמי זהוב קטן #American Golden Plover #Amerika altın yağmurcunu #Amerikaanse Goudplevier #Amerikaanse goue strandkiewiet #Amerikaanske Wilster #Amerikai pettyeslile #amerikankurmitsa #Amerikansk Hjejle #Amerikansk tundrapipare #Amerikinis sėjikas #Ameriška prosenka #charadriidae #Charadriiformes #Chorlito Dorado Americano #Daurada petita americana #Florida 2017 #Gulllóa #Kanadalo #Kulik hnedokridly #Píldora dourada americana #Piviere americano #Pluvialis #Pluvier bronzé #Pluvier dominicain #Prärie-Goldregenpfeifer #Siewka szara #Tarambola-dourada-pequena #Zeltainais tārtiņš #Американская ржанка #Сивка домініканська #قطقاط ذهبي أمريكي #アメリカムナグロ #美洲金鸻