Vale gier

Kenmerken

De Vale gier is een grote roofvogel, met een spanwijdte van 280 cm, en een gewicht van 8 tot 11 kg. Hij heeft een donkerbruin verenpakket, waarbij de binnen veren licht van kleur zijn. Hij heeft lange brede vleugels eindigend in "vingers".

Biotoop

Hij leeft in de bergen en zweeft over kale vlaktes om te zoeken naar dode dieren. Hierbij maakt hij gebruik van de thermiek in de lucht.

Voorkomen

De Vale gier leeft van Spanje en Noord Afrika tot aan India.

Voedsel

Karkassen van dode dieren. Hij maakt een gat in de buikholte en eet eerst alle ingewanden op. Hierna eet hij de spieren en andere weefsels.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Accipitriformes
Familie: Accipitridae (Sperwers)
Onderfamilie: Aegypiinae
Geslacht: Gyps
Soort: Gyps fulvus

Ondersoorten

G.f. fulvescens:  zuidwestelijk Azië, in Pakistan, India en Afghanistan)
G.f. fulvus: Spanje tot in Noord Afrika.

Onderwerpen #Accipitridae #aegypiinae #Beloglavi jastreb #Bjeloglavi sup #Buitre Leonado #Bulgarije #Eurasian Griffon Vulture #Fakó keselyű #Feale Gier #Gänsegeier #Gåsegrib #Gåsegribb #Gåsgam #gier #gieren #Griffon vulture #Grifo-comum #Grifone #gyps #Gyps fulvus #Gæsagammur #hanhikorppikotka #Kaeluskotkas #Kızıl akbaba #Palšasis grifas #Sęp płowy #Shkaba #Spanje 2008 #Sup belohlavy #sup bjeloglavi #vale gier #Vautour fauve #Voltor comú #Vultur sur #Όρνιο #Белагаловы сіп #Белоглав лешояд #Белоглав мршојадец #Белоголовый сип #Сип білоголовий #Սպիտակագլուխ անգղ #נשר #نسر جريفون #ორბი #シロエリハゲワシ #兀鹫