Nachtzwaluw

Kenmerken

De Nachtzwaluw zijn nacht actieve vogels zoals de naam al zegt. Maar anders dan hun naam doet vermoeden zijn ze niet verwant met de Zwaluw of de Gierzwaluw. Hij wordt ca. 27 cm. De Nachtzwaluw wordt bijna nooit gezien door zijn camouflage kleuren. Wel wordt hij vaak in de schemering gehoord. De kleuren variëren van bruin, zwart en beige. De vleugels zijn prachtig getekend, door hun patroon zijn ze op de grond haast onzichtbaar. Ze hebben een kleine snavel, maar een enorme sperring van de bek. Hij nestelt op de grond op open plekken tussen de heide en of struikjes.

Biotoop

De nachtzwaluw komt voor droge open gebieden met bosranden van naaldbomen, zoals heide vlaktes en zandvlaktes. Hij vangt zijn prooien in de vlucht of vanuit een zitplaats.

Voorkomen

In Nederland is de Nachtzwaluw een zomergast en broedvogel. Daarnaast broedt hij in de meeste Europese landen en in gematigd Azië.

Voedsel

Insecten zoals nachtvlinders en kevers.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Caprimulgiformes (Nachtzwaluwachtigen)
Familie: Caprimulgidae
Soort: Caprimulgus europaeus

Ondersoorten

C.e. europaeus: van centraal en noordelijk Europa tot centraal, noordelijk en het zuidelijke deel van Centraal-Siberië.
C.e. meridionalis: van zuidelijk Europa en noordelijk Afrika tot de Kaukasus en noordwestelijk Iran.
C.e. sarudnyi: Kazachstan en westelijk Siberië.
C.e. unwini: van Irak en Iran tot Turkmenistan en Oezbekistan.
C.e. plumipes: van noordwestelijk China tot westelijk en zuidelijk Mongolië.
C.e. dementievi: van noordoostelijk Mongolië tot het zuidelijke deel van Centraal-Siberië.

Onderwerpen #(Ευρωπαϊκό) Γιδοβύζι #Avenoiteira cincenta #Caprimulg #Caprimulgidae #Caprimulgiformes #Chotacabras Europeo #Çobanaldatan #Dallëndyshe natë #Deislieper #Enganyapastors #Engoulevent d'Europe #Eurasian Nightjar #European Nightjar #Europese naguil #kehrääjä #Lappantyú #Leganj #leganj mračnjak #Lelek kozodój #Lelek lesni #Lėlys #Maashorst #Nachtzwaluw #Nachtzwaluwachtige #Nachtzwaluwachtigen #Nachtzwaluwen #Natravn #Náttfari #Nattravn #Nattskärra #Nederland #Noitibó da Europa #Podhujka #Sorr #Succiacapre #Vakarlēpis #Ziegenmelker #Дрімлюгові #Европейски козодой #Звычайны ляляк #Ноќна ластовица #Обыкновенный козодой #Այծկիթ #תחמס אירופאי #سبد أوروبي #شبگرد معمولی #უფეხურა #የአውሮፓ ዘቢደር #ヨーロッパヨタカ #欧夜鹰