Blauwstaart

Kenmerken

De Blauwstaart is een vliegenvanger soort welke ca. 13 tot 14cm groot wordt. In Nederland een befaamde twitchsoort welke door vogelaars graag als geziene vogel op de lijst wordt toegevoegd. Zowel man als pop hebben een blauwe staart en romp, en oranjerode flanken. Daarnaast hebben ze een witte keel en een grijsachtig witte onderzijde, een kleine dunne zwarte snavel en slanke zwarte poten. De volwassen man heeft bovendien in het broedseizoen een donkerblauwe bovenzijde, terwijl poppen en onrijpe mannetjes vaal bruin zijn, afgezien van de blauwe staart en romp.

Biotoop

De Blauwstaart broedt in gemengd naaldbos met ondergroei. Ze zingen vaak hun lied vanuit de toppen.

Voorkomen

Hij komt voor in Noord-Azië en Noordoost-Europa, van oostelijk Finland over Siberië naar Kamchatka en Zuid-Japan. Ze migreren en overwinteren voornamelijk in Zuidoost-Azië, in het Indiase subcontinent, de Himalaya, Taiwan en Noord-Indochina. Het broedgebied breidt zich langzaam uit naar het westen door Finland (waar nu 500 paar broeden), en het is een zeldzame maar opkomende soort in West-Europa, voornamelijk in Groot-Brittannië.

Voedsel

De Blauwstaart is een insecteneter

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Muscicapidae
Geslacht: Tarsiger
Soort: Tarsiger cyanurus

Onderwerpen #Blåstjert #Blauschwanz #Blausturtsje #Blauwstaart #Codazzurro #Cotxa cuablava #Kékfarkú #Mavi kuyruklu bülbül #Mėlynuodegė #Modraczek #Modruska tajgová #Orange-flanked Bush Robin #Pisco-de-flanco-ruivo #Plavščica #Red-flanked Bluetail #Robin à flancs roux #Rudsānu zilastīte #Ruiseñor Coliazul #sinipyrstö #Sinisaba #Taigablåstjärt #Синехвостка #Синьоопашка #أبو الحناء أحمر الخاصرة زرقاوي الذنب أحمر الخاصرة #นกเขนน้อยข้างสีส้ม #ルリビタキ #红胁蓝尾鸲