Zuidpoolstern

Kenmerken

De Zuidpoolstern of Antarctische Stern is een kleine vogel met een lengte van 31 tot 38 cm. De krachtig overkomende snavel is meestal donkerrood of zwartachtig . De Zuidpoolstern is voornamelijk lichtgrijs en wit, maar heeft een zwarte pet tijdens het broedseizoen. Buiten het broedseizoen heeft hij een grijze pet en een wit voorhoofd. De uiteinden van de vleugels van deze stern zijn grijsachtig zwart. De staart is diep gevorkt, de poten zijn oranje en kort. In broedkleed komen de ondervleugels en wangen redelijk donker over en is er een lichte streep tussen de grijswitte wangen en zwarte pet waarneembaar. De staartveren zijn zeer lang.

Biotoop

De Zuidpoolstern broedt op de eilanden in de Zuidelijke Oceanen zoals aangegeven bij de ondersoorten en foerageert op zee. Hij broedt in luidruchtige kolonies welke in totaal op ca. 50.000 paren geschat wordt als wereld populatie.

Voorkomen

De stern-soort komt voor op de eilanden in de Zuidelijke Oceanen zoals South Orkney's, South Georgia en de South Sandwich eilanden.

Voedsel

De Zuidpoolstern leeft voornamelijk van kleine vis maar jaagt ook op ongewervelden en zelfs insecten. Zoals andere sternen hopt hij op bepaalde hoogte over het wateroppervlakte en duikt naar prooi in het water.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Charadriiformes
Familie: Laridae
Geslacht: Sterna
Soort: Sterna vittata

Ondersoorten

S.v. tristanensis: Tristan da Cunha, Gough, St. Paul en de Amsterdam eilanden.
S.v. georgiae: Zuid-Georgia en de Zuidelijke Sandwicheilanden en de Zuidelijke Orkneyeilanden.
S.v. gaini: de Zuidelijke Shetlandeilanden, de Antarctische (schier)eilanden.
S.v. vittata: de Prins Edwardeilanden, de Crozeteilanden, de Kerguelen, Bouvet en de Heard en McDonaldeilanden.
S.v. bethunei: Stewarteiland, de Snareseilanden, de Aucklandeilanden, de Bounty-eilanden, de Antipodeneilanden, Campbell-eiland en Macquarie-eiland.

Onderwerpen #Antarctic Tern #Antarctica 2016 #Antarctische Stern #Antarktikseeschwalbe #Antarktistärna #Antarktiszi csér #Charrán Antártico #eteläntiira #Grysborsseeswael #Grysborssterretjie #lõunatiir #rybák jižní #Rybitwa antarktyczna #Sterna antartica #Sterne couronnée #Sydhavsterne #Sørhavsterne #Trinta-réis-antártico #Zuidpoolstern #Антарктическая крачка #ナンキョクアジサシ #南极燕鸥