Zuidelijke Koningsalbatros

Kenmerken

De Zuidelijke Koningsalbatros heeft een lengte van 112 tot 123 cm. Mannen zijn ongeveer 2 tot 3 kg zwaarder dan vrouwtjes. De spanwijdte wordt ca. 2,9 tot 3,28 mtr groot, met een bovengrens van ongeveer 3,51 mtr. Een juveniel heeft een witte kop, nek, bovenmantel, romp en onderzijde. Er zijn zwarte spikkels op de mantel en ze hebben donkerbruine of zwarte vleugels met witte vlekken op hun dekveren. Hun staart is wit behalve de zwarte punt, net als de onderzijdes van de vleugels. Jonge vogels verliezen snel het zwart op hun staart en rug. Wit verschijnt geleidelijk op de bovenvleugels, welke als spikkels beginnen vanaf de rand. Alle leeftijden hebben een roze snavel met zwart op de snijrand van de bovensnavel en de poten zijn roze. Er zijn duidelijke maar subtiele verschillen in vergelijking met de Grote Albatros, waarbij de Zuidelijke Koningsalbatros een schoon zwart en wit uiterlijk hebben, zonder de perzikkleurige nek-vlek )die vaak te vinden is op de Grote Albatros) en witte rand voor op de vleugels.  De gemiddelde levensverwachting is 58 jaar.

Biotoop

Deze Albatrossoort leeft voornamelijk op zee en komt alleen aan land om te broeden.

Voorkomen

Het grootste deel van de Zuidelijke Koningalbatros-populatie leeft tussen 30 ° en 45 ° s. De meerderheid van de wereldpopulatie broedt op het ratvrije Subantarctic Campbell Island, ongeveer 8.200 tot 8.600 paar. Er zijn kleinere kolonies op het eiland Adams en op het eiland Auckland en de eilanden nabij Auckland. Ze verspreiden zich langs de zuidelijke oceanen en concentreren zich op de west- en oostkust van zuidelijk Zuid-Amerika, en ook in de wateren rond Nieuw-Zeeland.

Voedsel

Ze foerageren op krill en kleine vis. Ze duiken vanaf het wateroppervlak maar niet meer als 1 meter diep. Ze kunnen enorme afstanden afleggen om te foerageren en kan dagen van zijn partner gescheiden zijn. Bij terugkomst is dan ook vaak een schouwspel te zien tussen klepperende Albatrossen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Procellariiformes
Familie: Diomedeidae
Geslacht: Diomedea
Soort: Diomedea epomophora

Onderwerpen #albatros královský #Albatros królewskiBrimtrosi #Albatros realeAlbatros Real #Albatros reial #Albatros royal #Albatroz-real #Antarctica 2016 #Királyalbatrosz #Kongealbatros #Kongealbatross #Königsalbatros #Kraljevi albatros #Kungsalbatross #kuning-albatross #kuningasalbatrossi #Southern Royal Albatross #Witvlerkkoningalbatros #Zuidelijke Koningsalbatros #Королевский альбатрос #シロアホウドリ #皇信天翁