Zuid-Georgisch alkstormvogeltje

Kenmerken

Het Zuid-Georgisch Alkstormvogeltje is een kleine, dikke vogel, 18 tot 22 cm groot. Het verenkleed is zwart van boven en dof wit aan de onderzijde, en het heeft een gedrongen zwarte snavel met lichtblauwe randen. De vleugels hebben dunne witte strepen. Het gezicht en de nek kunnen meer bruin dan zwart zijn. De poten zijn blauw. Tenzij je hem van heel dichtbij ziet, is het bijna niet te onderscheiden van de gewone Alkstormvogel; de gewone Alkstormvogel heeft primaire veren met een bruine binnenband, terwijl deze soort een lichte inwendige baan heeft. 

Biotoop

Hij maakt zijn nestholen van ca. 1,5 m diep meestal op puinhellingen boven de vegetatielijn, maar af en toe worden op vlak land gemaakt. Het zijn echte zeevogels en komen alleen aan land om te broeden. 

Voorkomen

Het Zuid-Georgisch Alkstormvogeltje nestelt in kolonies op de subantarctische eilanden. Hij broedt op South Georgia in de zuidelijke Atlantische Oceaan en op de Prince Edward Eilanden, Crozet-eilanden, Kerguelen-eilanden en Heard- en McDonaldeilanden in de zuidelijke Indische Oceaan. Het verspreidt zich naar de omringende zeeën en zwervers zijn geregistreerd op de Falklandeilanden en rondom Australië.

Voedsel

Ze foerageren door te duiken vanaf de oppervlakte naar vis en krill.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Procellariiformes
Familie: Procellariidae
Geslacht: Pelecanoides
Soort: Pelecanoides georgicus

Onderwerpen #Antarctica 2016 #Antarctisch Alkstormvogeltje #Brednäbbad dykpetrell #Breitschnabel-Lummensturmvogel #buřník georgijský #Kleinduikstormvoël #Kortnebbdykkpetrell #Nurzec mały #Petrel-mergulhador-da-geórgia-do-sul #Petrell cabussador de Geòrgia del Sud #Petrello tuffatore di South Georgia #Pietų Džordžijos nardantysis audrašauklis #pikkumyrskysukeltaja #Potoyunco de Georgia #Puffinure de Géorgie du Sud #South Georgia Diving Petrel #Sydgeorgisk Alkestormfugl #Szürkehátú bukóhojsza #väike-torminiglas #Zuid-Georgisch Alkstormvogeltje #Георгийский нырковый буревестник #ミナミモグリウミツバメ #南乔治亚鹈燕