klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

Roodkopgans is een gedrongen vogel van 45-50 cm met een lichtgrijze rug, en lichtbruine hals. Het verenkleed is dun gestreept. De vleugels zijn donkerder van kleur tot zwart op de vleugel-einden. Het hoofd en de bovenhals zijn kastanjebruin. Geslachten zijn vergelijkbaar in verenkleed.

Biotoop:

Deze soort is te vinden op vochtige hooggelegen bosgebieden en voedt zich door begrazing; hij zwemt zelden. Ze vormen koppels buiten het broedseizoen.

Voorkomen:

Het broedt op open grasvelden in Tierra del Fuego, Chili en de Falklandeilanden. De Zuid-Amerikaanse vogels zijn tegenwoordig erg zeldzaam. Ze overwinteren in laaggelegen gebieden in het zuiden van Argentinië, op enige afstand ten noorden van het broedgebied. De Falklandse populatie zijn standvogels.

Voedsel:

De Roetkopgans leeft van plantaardig materiaal. Ze foerageren door te grazen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Anseriformes
Familie: Anatidae
Geslacht: Chloephaga
Soort: Chloephaga rubidiceps

.

 

 

Onderwerpen #Antarctica 2016 #Brunhodegås #Cauquén Colorado #Ganso-de-cabeça-ruiva #husice rudohlavá #Magelanka rudogłowa #Oca testarossiccia #Ouette à tête rousse #punapäähansu #Rödhuvad gås #Roodkopgans #Rooikopgans #Rőtesfejű lúd #Rotkopfgans #Ruddy-headed Goose #Rødhovedet Gås #väike-nösuhani #Рыжеголовый гусь #チャガシラコバシガン #棕头草雁