Roodkopgans

Kenmerken

Roodkopgans is een gedrongen vogel van 45-50 cm met een lichtgrijze rug, en lichtbruine hals. Het verenkleed is dun gestreept. De vleugels zijn donkerder van kleur tot zwart op de vleugel-einden. Het hoofd en de bovenhals zijn kastanjebruin. Geslachten zijn vergelijkbaar in verenkleed.

Biotoop

Deze soort is te vinden op vochtige hooggelegen bosgebieden en voedt zich door begrazing; hij zwemt zelden. Ze vormen koppels buiten het broedseizoen.

Voorkomen

Het broedt op open grasvelden in Tierra del Fuego, Chili en de Falklandeilanden. De Zuid-Amerikaanse vogels zijn tegenwoordig erg zeldzaam. Ze overwinteren in laaggelegen gebieden in het zuiden van Argentinië, op enige afstand ten noorden van het broedgebied. De Falklandse populatie zijn standvogels.

Voedsel

De Roetkopgans leeft van plantaardig materiaal. Ze foerageren door te grazen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Anseriformes
Familie: Anatidae
Geslacht: Chloephaga
Soort: Chloephaga rubidiceps

Onderwerpen #Antarctica 2016 #Brunhodegås #Cauquén Colorado #Ganso-de-cabeça-ruiva #husice rudohlavá #Magelanka rudogłowa #Oca testarossiccia #Ouette à tête rousse #punapäähansu #Rödhuvad gås #Roodkopgans #Rooikopgans #Rőtesfejű lúd #Rotkopfgans #Ruddy-headed Goose #Rødhovedet Gås #väike-nösuhani #Рыжеголовый гусь #チャガシラコバシガン #棕头草雁