Roetkopalbatros

Kenmerken

De Roetkopalbatros is grotendeels roetbruin of zwartachtig, donkerder op het hoofd, met bleke bovendelen van de nek tot de bovenste staarteinden, die grijs tot lichtgrijs zijn, het bleekst op de mantel en de rug.  De ogen zijn gedeeltelijk omringd door dunne halve manen van zeer korte grijswitte veren. De snavel is zwart en heeft een grijs-gele lijn langs de lagere ondersnavel, en is ongeveer 105 mm lang. Uit metingen blijkt dat mannetjes en vrouwtjes ongeveer even groot zijn met een gemiddelde lengte van 79 tot 89 cm, en een spanwijdte van 183 tot 218 cm. Ze produceren een maagolie bestaande uit wasesters en triglyceriden die wordt opgeslagen in de proventriculus (kliermaag). Dit kan uit hun mond worden gespoten als een verdediging tegen roofdieren en als een energierijke voedingsbron voor kuikens en voor volwassenen tijdens hun lange vluchten. Ze hebben ook een zoutklier die zich boven de neusholte bevindt en helpt hun lichaam te ontzouten, vanwege de grote hoeveelheid oceaanwater die ze opzuigen. Het scheidt een geconcentreerde zoutoplossing uit hun neusgaten af.

Biotoop

Hij komt aan land om te broedden maar zal daarnaast op zee leven en kunnen foerageren vanaf de randen van het Antarctische pakijs tot ongeveer 40 ° S. Voor het foerageren tijdens het broedseizoen blijven ze dichter bij hun thuis basis.

Voorkomen

De Roetkopalbatros heeft een circumpolaire pelagische verspreiding in de Zuidelijke Oceaan. Hij komt voor van de breedtegraad van het pakijs rond Antarctica, met het zuidelijkste record van 78 ° S in de Ross Sea, tot ongeveer 35 ° S, met af en toe waarnemingen verder naar het noorden langs de Humboldt-stroom. Hij broedt op verschillende subantarctische eilanden zoals Prince Edward Island, Marion Island, Crozet Islands, Amsterdam Island, St. Paul Island, Kerguelen Islands, Heard Island, Macquarie Island, Campbell Island, Auckland Islands, Antipodes Islands en South Georgia.

Voedsel

Ze foerageren op vis, inktvissen en krill.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Procellariiformes
Familie: Diomedeidae
Geslacht: Phoebetria
Soort: Phoebetria palpebrata

Onderwerpen #Albatros ciemnogłowy #Albatros fuligineux à dos clair #Albatros mantochiaro #albatros světlehřbetý #Albatros Tiznado #Antarctica 2016 #etelännokialbatrossi #Gråalbatross #Graumantel-Rußalbatros #Kormos albatrosz #Light-mantled Albatross #Ljusryggad sotalbatross #Lys Sodalbatros #Piau-de-costas-claras #Roetkopalbatros #Swartkopalbatros #tuhkalbatross #Светлоспинный дымчатый альбатрос #ハイイロアホウドリ #灰背信天翁