Roetgierzwaluw

Kenmerken

De Roetgierzwaluw wordt ca 18cm groot. De vleugellengte is ongeveer 16 centimeter, en is hiermee één van de grotere gierzwaluwen. Het verenkleed is overwegend donker zwartbruin. De onderkant en de onderrug, de staart en de staartveren zijn slechts ietsjes lichter. De algemene indruk van de kop is erg bleek, vooral in de dichtbevederde delen van het voorhoofd, de kin en de teugels. De geslachten zijn in uiterlijk niet te onderscheiden. De staart is recht afgesneden of licht afgerond. Voor een Gierzwaluw is het lichaam vrij sterk en de vleugels relatief kort. De vlucht ziet er platter en minder elegant uit dan de meeste andere Gierzwaluwen, vooral met die van vergelijkbare grootte.

Biotoop

Zijn natuurlijk biotoop bestaat uit gematigde bossen, subtropische of tropische vochtige laaglandbossen en sterk gedegradeerd voormalig bos. De broed- en slaapplaatsen zijn blijkbaar zonder uitzondering op rotsen in de directe omgeving van watervallen, zolang er holten en nissen aanwezig zijn. Gedeeltelijk liggen deze ruimtes direct achter de watervallen. Ze vertrekken vroeg in de ochtend en komen 's avonds terug. Bij het passeren van het watergordijn worden de Roetgierzwaluwen soms meegenomen door de vallende watermassa. Het lijkt er echter op dat ze nauwelijks beschadigd raken door deze manoeuvres, althans er zijn slechts zeldzame vondsten van aangespoelde dode vogels stroomafwaarts.

Voorkomen

De Roetgierzwaluw leeft in Brazilië en in de verre noordoostelijke gebieden van Bolivia, Paraguay en Argentinië. Een goede plek om ze te kunnen zien zijn de Iguazu watervallen in Argentinië en Brazilië.

Voedsel

Om voedsel te vinden jagen deze vogels hoog door de bossen op insecten. Vaak jagen ze in grote groepen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Apodiformes
Familie: Apodidae
Geslacht: Cypseloides
Soort: Cypseloides senex

Onderwerpen #Argentinie 2016 #Cierniosternik ciemny #Fosseseiler #Great Dusky Swift #kahkpea-kosepiiritaja #Kormos sarlósfecske #kuohukiitäjä #Martinet à tête grise #Roetgierzwaluw #Rondone fosco #rorýs zavalitý #Rußsegler #Skælhovedet Sejler #Större sotseglare #Taperuçu-velho #Vencejo Canoso #Сумеречный американский стриж #オオムジアマツバメ #大黑雨燕